Lasse - Man er jo glad i julen, ikk?

Jul er for mig en svær tid, en tid hvor jeg ikke kan være tro mod mig selv. Jeg ser mig selv flygte og fornægte, at det er den tid vi går i møde. Man bliver påvirket alle steder fra, ikke mindst mediernes indvirkning om at få et salg på dig som borger, eller på alle de, for mig, falsk opstillede ritualer mv. Der er en forventning om at man er glad, og at man elsker denne højtid. Jeg føler, at man bliver mødt alle steder med folks påtagede smil, fordi "man er dog glad i julen".
 For mig er minderne om juledag en påtaget falsk glæde, hvor man, efter bedste evne naturligvis, forsøger at danne en god aften i lag med sine nærmeste. Men for mig ender det altid ud med skænderier, råberier og uvenskab. Selv glæden ved at pakke gaver op kan fuldkommen blive ødelagt.

 Pludselig er alle ene og alene - selv på denne aften, hvor meningen er, at man skal være sammen.

Jeg husker særligt en jul, hvor aftenen sluttede med at juletræet, inklusiv levende lys, blev væltet i raseri. Hvem der væltede det, errindrer jeg ikke. Jeg  husker blot, at resten af aftenen gik med at give hinanden dårlig samvittighed. Heldigvis skete der ikke nogle materielle skader på huset, og der kom ingen ildebrand. Til gengæld blev flere julegaver ødelagt, og skaden der skete på psyken kan ikke måles. Jeg husker, at der var en ulidelig tavshed og ingen talte med hinanden. Når der så endelig blev udvekslet ord, var det I form af råberi og pegede fingre. Fra den dag besluttede jeg mig for, ikke at udsætte mig for noget lignende igen. Jeg har ikke holdt jul siden.

Derfor har jeg valgt, for min egen skyld, at jeg vil forsøge at skåne mig selv fra de dårlige minder. Jeg glemmer ikke, at julen er til stede, og jeg ønsker ikke, at andre skal have en dårlig jul, på baggrund af mine oplevelser og minder. Tværtimod så glæder det mig, at se mine relationer have en god tid - og det giver for mig, en god jul.


Mit juleråd til dig er:

1. Vær tro mod dig selv. Har du lyst at holde jul? Agér i det omfang du kan, og ikke hvad der forventes af dig.

2. Tal med dem du stoler på om, hvordan DU har det med julen. De vil forhåbentlig forstå dig, og det vil hjælpe dig igennem julen.