Line - Julen blev en magtkamp

Kender I det med, at det kan være besværligt at holde jul, når ens forældre drikker? Det gør jeg - og synes, at emnet er så vigtigt, at det fortjener at blive bragt op.

Jul er jo familiernes fest men ikke for sådan nogen som mig. I hvert fald ikke for bare et par år siden. Der var det nærmere ensomhedens 3-4 møg-dage, hvor det bare gik ud på at eksistere.

Jeg husker helt tidligt i min barndom den perfekte jul med træet, der nåede loftet. Jeg husker hele familien samlet og min farmor, der kunne lave en julemiddag til 20 mennesker, så let som ingenting, i et køkken med mindre bordplads end der er på mit skrivebord. Hun var altid god til at samle hele familien - og det var den hyggeligste tid på året.

Efter at mine forældre begyndte at drikke, blev julen aldrig den samme igen. Mine forældre blev skilt, og derfor begyndte de allerede efter sommerferien at spørge til, hvor min søster og jeg ville holde jul. Det var mere en magtkamp imellem mine forældre, end det var ønsket om at holde den perfekte juleaften. I øvrigt blev den forælder, vi ikke holdte jul med virkelig ked af det.

Juleaften hos venner

Efter at have kæmpet med jule-situationen i flere år begyndte jeg at holde jul andre steder. Det kunne f.eks. være hos nogle af mine gode venner. Det var ikke fordi, det ikke var hyggeligt - for det var det. Men jeg endte med at blive midtpunkt til en juleaften, hvor jeg dårligt nok kendte nogen. Alle havde ondt af mig og kiggede på mig med medfølende øjne. Alle var meget opmærksomme på, om jeg havde det godt, og jeg kunne dårligt nok få lov til at skænke mig selv et glas vand. Jeg endte også med at blive tilskuer til, hvordan en perfekt juleaften i en kernefamilie foregik i stor kontrast til, hvad jeg nogensinde kunne forvente at opleve igen.

Året hvor jeg holdte juleaften alene

En jul besluttede jeg mig for at holde jul alene - eller i hvert fald ikke at holde jul med andre. Det er det bedste jeg nogensinde har gjort for mig selv. Jeg bestilte en måltidskasse fra Aarstiderne med noget af mit yndlingsmad. Ikke julemad - bare god mad. Jeg havde dagen før været ude at købe to af mine yndlingsserier, som jeg skulle se, for at distrahere mig selv fra ensomheden. Jeg ventede hele tiden på, at blive ramt af en trist ked-af-det-heds-følelse, når nu det gik op for mig at jeg ikke holdt jul som alle andre. Følelsen kom bare aldrig. I stedet følte jeg en lettelse over at være i kontrol. Jeg havde en juleaften som ikke endte i druk, skænderier og slagsmål - og det var mig selv, der havde bestemt det. Det var den bedste følelse i verden.

Det var selvfølgelig en meget kontant løsning, og jeg siger ikke at det vil være den rigtig løsning for alle. Men når man selv kan bestemme, er man ikke længere underlagt sine forældres uforudsigeligheder - og det var det, det handlede om for mig. Ro og tryghed! Jeg boede i en lille studielejlighed i Haderslev, og havde absolut ingen mennesker omkring mig. Alle var nemlig rejst hjem på juleferie. Jeg kunne ikke ringe til nogen, for alle sad jo og spiste julemad. Jeg var nødt til at passe på mig selv - og det var jeg bedre til, end jeg troede.

Til nytår samme år som jeg havde holdt jul alene, fandt jeg en kæreste. Han er i dag min mand. Men siden jeg mødte ham, har jeg holdt jul hos min fantastiske svigerfamilie. Så selvom julen i mange år har været smerternes fest, så skal man huske på, at det ikke nødvendigvis er permanent. En dag kan det blive en fest at holde jul igen - man skal bare vente på de rette mennesker at holde den med.

 

Mit juleråd til dig, der overvejer at holde jul hos venner, er:

  • Vær åben omkring din situation. Folk, der lever i kernefamilier, kan ikke relatere til din situation. Få dem til at forstå, hvad det handler om, så de ikke har ondt af dig, men nærmere synes at du har ben i næsen, fordi du lave til- og fravalg i dit liv, som er gode for dig. På den måde vil de se helt anderledes på dig.
  • Gør det klart, at du ikke ønsker at være festens midtpunkt, og at de bare skal behandle dig som de plejer. Sig evt. at du ikke ønsker at pakke gaver op efter tur, så alle sidder med øjnene rettet mod dine 2 gaver, og de må springe dig over i de efterfølgende 20 runder, fordi du ikke har flere gaver. 

 

Mit juleråd til dig, der overvejer at holde jul alene, er:

(Vil lige fortælle dig, at det slet ikke er så slemt, som det lyder)

  • Sørg for at hygge om dig selv.
  • I stedet for at lave julemad, som kun minder dig om julen, så lav din yndlingsmad. Sørg for at du har købt noget du kan hygge med senere på aftenen - f.eks. chokolade, mandariner eller hvad du nu har lyst til.
  • Sørg for at du har tænkt over, hvad du skal lave på dagen, så du undgår bare at sidde og stirre ud i luften. For mit vedkommende havde jeg købt to af mine yndlingsserier. Hvis du kan lide serier, er de virkelig gode at have i baghånden, hvis ensomheden eller ked-af-det-heden skulle melde sig.
  • Tænd stearinlys og lav en hyggelig stemning.
  • Vær stolt af, at du kan træffe dine egne beslutninger og passe på dig selv.