alkoholiker eller ej?

Køn: 
Kvinde
Alder: 
25 år
Hvem i din familie har et misbrug?: 
Min far
Spørgsmål: 

Er man alkholiker, hvis man den ene aften kan drikke en hel flaske rødvin og dagen efter drikke te, når man har været på arbejde? HJÆLP!

Svar: 

Kære du

Du spørger til, om man har et alkoholmisbrug, hvis man den ene aften kan drikke en hel flakse rødvin og dagen efter drikke te, når man har været på arbejde. 

Først og fremmest så er det dejligt, at du skriver herind, når sådan et spørgsmål opstår - så tak for dit brev. Jeg tillader mig at tolke, at dit spørgsmål opstår på baggrund af en bekymring du har, og derfor er det godt, at du søger svar. 

For at svare meget konkret på dit spørgsmål, så vil mit umiddelbare svar være, at man ikke nødvendigvis har et alkoholmisbrug, fordi man den ene aften drikker en flaske rødvin og den anden aften drikker te. Når det så er skrevet: i TUBA mener vi, at der er et alkoholproblem, hvis de pårørende (børn/familie) bliver påvirket af det og oplever, at der er et problem. Hvis det er en af dine forældre, som ofte drikker en hel flaske rødvin efter arbejde, og du mener, at det er et problem, så er der nok noget om snakken. Hvis man som barn ikke kan være tryg, ubekymret og fri, fordi man er bange for, at far drikker sig fuld, når han kommer hjem, er der et alkoholproblem. Eller hvis man for eksempel har lange antenner og er overopmærksom på, om far drikker igen. I den forstand kan der altså godt være tale om et alkoholmisbrug, selvom den drikkende er i stand til at drikke te i stedet for vin nogle aftener. 

Alkoholproblemet kan blive ved med at belaste barnet mange år efter, at den drikkende er blevet ædru. Ud fra dit brev kan jeg se, at du er 25 år, og det får mig til at tænke, om du mon stadig bliver bekymret, selvom du er blevet voksen? Hvis du føler eller har følt, at der er tale om et alkoholproblem, er det helt okay, at du reagerer på det. Når man vokser op i et hjem med alkoholmisbrug, er det oftest en uforudsigelig hverdag, hvor alarmklokkerne ringer hver gang der er små tegn. Og det er faktisk helt naturligt, at alarmklokkerne ringer - for de er et tegn på, at man passer på sig selv. 

I TUBA har vi en online chatrådgivning, hvor du har mulighed for at skrive anonymt ind mandag, onsdag og torsdag fra 18-21. Her kan du skrive ind, hvis du får spørgsmål eller har brug for at dele dine oplevelser. Du kan se mere her: https://tuba.dk/chat

Hvis du har lyst til at snakke med nogle om det, har vi både individuel terapi og gruppeterapi. Hvis du synes, at det lyder som noget for dig, kan du læse mere her: https://tuba.dk/hjælp

Jeg håber at mit svar giver mening for dig, ellers er du mere end velkommen til at skrive ind til brevkassen igen. 

Kærlig hilsen, Maria TUBA.