Selvskade

Køn: 
Kvinde
Alder: 
19 år
Hvem i din familie har et misbrug?: 
Min far
Spørgsmål: 

Er det normalt at selvskade, hvis ens forældre drikker meget?

Svar: 

Kære du

Først og fremmest vil jeg sige til dig, at det er rigtig godt, at du skriver herind og deler nogle af de tanker, du går med. 

Vi ser desværre nogle gange, at nogle unge selvskader, når de har forældre, som drikker. Det kan være en reaktion på, at de ikke kan holde ud at være derhjemme. Det er helt naturligt at have svært ved at navigere i at vokse op i et hjem, som ofte er uforudsigeligt – et hjem, som er præget af misbrug, er næsten altid uforudsigeligt. Eksempelvis går mange med tanker som: er min far fuld, når jeg kommer hjem fra skole? Hvordan er hans humør? Skal jeg lade ham være, eller kan jeg godt snakke til ham? Kan jeg tage venner med hjem, eller vil min far opføre sig pinligt, fordi han er fuld? Den slags tanker går rigtig mange unge i TUBA med. Og det kan være nogle tanker og følelser, som er rigtig svære at håndtere alene – særligt når man er teenager og måske har andre bekymringer oveni. 

Når man vokser op i et hjem med misbrug og går med den slags tanker, bekymringer og følelser uden at bearbejde dem, kan der ophobe sig en lang række svære følelser, som f.eks. ked-af-det-hed, angst, skyld og/eller vrede. Alle disse følelser kan skabe en dybfølt smerte, som kan være svær at håndtere. Det er derfor ikke mærkeligt, at man gerne vil prøve at håndtere sine følelsesmæssige smerter. Nogle finder ud af, at de kan få afløb for smerterne ved at selvskade. Men selvskade er en kortsigtet løsning, som kan virke ’bedøvende’ i øjeblikket. Jeg vil derfor altid anbefale, at man i stedet rækker ud efter hjælp, så man kan få nogle andre værktøjer, ligesom du har gjort. 

Når jeg læser dit brev, tænker jeg, om du mon selv selvskader? I så fald kan du måske genkende nogle af de ting, jeg har skrevet – måske kan du ikke. Resten af mit svar vil tage udgangspunkt i, at du selv selvskader. Ud fra dit brev er det svært for mig at vurdere, hvorvidt dine selvskader skyldes et forsøg på at dulme smerterne, eller om det skyldes selvmordsforsøg. Hvis du sidder med selvmordstanker, vil jeg anbefale dig at kontakte Livslinien på 70201201 (de har åbent alle dage kl. 11-04). 

Hvis du får lyst til at snakke med nogle om dine tanker og følelser, er du meget velkommen til at starte i et forløb ved TUBA. Vi har både individuel- og gruppeterapi. Du kan læse mere og se din nærmeste afdeling her: tuba.dk/hjælp

Jeg ønsker dig det bedste og håber, at du tager kontakt til nogen, som kan hjælpe dig. Du er altid velkommen til at skrive herind igen, hvis du får brug for det.

De bedste hilsner
Mette, TUBA