TUBA og Center For Familieudvikling (CFF) har modtaget 5,1 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond til et nyt projekt, der skal styrke 100 unge pars forældrekompetencer. Projektet har fået navnet Familie På Vej og skal hjælpe med at bryde den negative sociale arv.
– En af de største overgange i livet er, når man bliver forælder. Hvor godt man føler sig rustet til den overgang, har meget at gøre med, hvad man selv har oplevet i barndommen, siger Henrik Prien, der udover at være faglig koordinator i TUBA, også er projekt- og holdleder på TUBAs nye læringsforløb Familie På Vej.
De unge, der henvender sig til TUBA, melder typisk om årelange oplevelser af omsorgssvigt, uforudsigelighed, manglende følelsesmæssig tilknytning og støtte samt utilstrækkelig konflikthåndtering i hjemme. Ofte melder de også om en opvækst med en høj grad af vold og forskellige former for overgreb. Det er selvsagt svigt, der præger de unge langt op i livet – og ikke mindst i måden de indgår i og håndterer udfordringer i parforhold og nære relationer.
Motiveret for forandring
– De unges egen opvækst har i en eller anden grad efterladt dem med nogle mangler, som de nu som forældre søger inputs til. De unge udtrykker både et ønske om og har en vilje til at bryde deres sociale og psykologiske arv, når de selv starter familie. På det her tidspunkt i livet er de ofte højt motiveret for forandring, men samtidig kan de også have meget høje forventninger til sig selv og føle sig usikre på, om de kan gøre det godt. Det kan føre til et følelsesmæssigt pres, som kan medføre uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, som et tilbud som Familie På Vej kan hjælpe dem med at få øje på – og derigennem få mulighed for at ændre, siger Henrik Prien.
De unge kæmper ofte med udfordringer, der har rod i deres tidlige tilknytningsmønster – et mønster og en måde at indgå i relationer på, som grundlægges i barndommen.
Med Familie På Vej er hensigten lige dele stabilisering af parrets nuværende situation og fremtidige familieliv samt forebyggelse og grundlag for næste generation.
– TUBA har nu 25 års erfaring med de konkrete senfølger, som mange af de unge slås med, og derfor kan vi faktisk levere en samlet pakke, hvor vi kommer omkring meget af det, man kan blive udfordret på i parforholdet og forældreskabet. Vi har med Familie På Vej udviklet et specialtilbud, der kan hjælpe de unge forældrepar i den her helt særlige livsovergang og samtidig komme den næste generation til gavn, fortæller Henrik Prien.
En ny start for næste generation
Holdet bag læringsforløbet har under hele processen arbejdet under mottoet: En ny start for næste generation.
– Det betyder så meget, hvordan man kommer fra start i livet. Der er psykologisk set meget trivsel at hente ved at understøtte og hjælpe en ny forældregeneration godt fra start i deres parforhold og forældreskab. I sidste ende gavner det også børnene og dermed den næste generation, siger Henrik Prien.
– Mange af de unge, vi møder i TUBA, navigerer ud fra det, som de ikke ønsker at gentage fra deres opvækst. Derudover har mange af dem også været vant til at overpræstere og tage et for stort ansvar for tidligt i livet, fortæller Henrik Prien.
De unge kommer ofte fra hjem, hvor grænserne har været utydelige eller helt har manglet. Derfor kan de også være bange for ikke at gøre det godt nok som forældre og ender med at overkompensere for deres egen opvækst.
En håndsrækning til de voksne og en gave til børnene
Helt konkret skal 100 forældrepar igennem et læringsforløb, der skal hjælpe dem med at skabe rammen for et trygt familieliv. TUBAs viden om målgruppen sammen med CFFs viden og erfaring med PREP-kurser, hvor de bl.a. underviser i god kommunikation i parforholdet, er bindeleddet i forløbet, som er tilpasset de særlige udfordringer og behov, som de unge forældrepar har.
– Vi ved fra vores arbejde på Center For Familieudvikling, at PREP kan styrke pars evne til at reducere destruktive konflikter og samtidig øge deres viden om, hvad der styrker et godt parforhold. Kurset er en håndsrækning til de voksne, men også en gave til børnene. Vi ved fra forskning, at parforholdet er afgørende for voksnes livskvalitet, men også har en stor betydning for børnenes trivsel og udvikling, siger direktør hos Center For Familieudvikling, Mattias Stølen Due.
Henrik Prien ser frem til samarbejdet med CFF, hvor begge organisationer kan byde ind med det, de er bedst til, i forhold til at hjælpe de unge.
– Og så skal det hele jo ske i samspil med de unge – om vi rammer noget af det, de søger, siger Henrik Prien.
De første hold er allerede gået i gang i Odense og København, mens nye starter op i Århus og København til september. Ansøgningsfristen er d. 15. maj og formularen udfyldes på hjemmesiden www.familiepaavej.dk, hvor man også kan læse mere om det nye læringstilbud i samarbejde mellem TUBA og Center For Familieudvikling, støttet med midler fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Ambitionen er at skabe et målrettet kursus, der kan implementeres i TUBAs andre afdelinger og overgår til lokalafdelingernes almene tilbud, så indsatsen kommer mange flere forældrepar og deres børn til gavn.
TUBA Danmark har eksisteret siden 1997 og er specialiseret i at hjælpe unge, der er vokset op i familier med alkohol- og stofproblemer. TUBA tilbyder rådgivning og terapi til børn og unge mellem 14 og 35 år i 34 af landets kommuner. TUBA arbejder vedvarende på at skabe opmærksomhed om målgruppens behov og udfordringer, hvilket bl.a. har ført til bred anerkendelse f.eks. i form af tildeling af Kronprinseparrets sociale pris i 2014. TUBA er en foreningsejet organisation ejet af Blå Kors Danmark, der drives som en selvstændig organisation.
Center for Familieudvikling er en non-profit organisation, der siden 2004 har arbejdet for tryghed og trivsel i nære relationer samt specialiseret sig i opbygning af forebyggende og forskningsbaserede metoder. De uddanner hvert år flere hundrede fagpersoner i at håndtere familieudfordringer i kommunalt eller privat regi. Centret har haft projekter i samarbejde med bl.a. Socialministeriet, Mary Fonden, Ole Kirk’s Fond, Egmont Fonden, Østifterne, Aarhus Universitet samt en række kommuner.
Den A.P. Møllerske Støttefond blev oprettet i 1983 og er den næststørste fond efter A.P. Møller Fonden. Den A.P. Møllerske Støttefond har til formål at støtte velgørende og almennyttige formål, samt yde støtte til det sociale område og ansatte med tilknytning til A.P. Møller Gruppen. Fonden uddeler omkring 100 bevillinger om året og fokuserer bl.a. på livsmestring, uddannelse og beskæftigelse for udsatte borgere, samt at bryde negativ social arv hos børn og unge.