
Familie på vej er TUBAs nye læringstilbud til par og forældre, hvor formålet er at styrke parforholdet og forældreskabet. Her får de kommende forældre inspiration og værktøjer til at håndtere familielivets udfordringer på anden vis end det, de selv kommer fra.
Familie på vej – et gratis forløb for unge, der er vokset op i hjem med rusmiddelsproblemer
Unge, der allerede har tilknytning i TUBA, kan nu se frem til at få yderligere hjælp og støtte i deres videre færd gennem livet. Familie på vej er et nyt lærings- og kursus-tilbud målrettet par, forældre og kommende forældre. Formålet er at understøtte parrene i overgangen til familielivet gennem undervisning og følgeskab i et forløb, der strækker sig over ca. fem måneder. De første forløb begynder i København og Odense i foråret 2023, i Århus til efteråret 2023 – og er blevet til i et samarbejde mellem TUBA Danmark og Center for Familieudvikling med fondsmidler fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
En forebyggende indsats der skal styrke de unge i deres forældreskab og bryde negativ social arv
Dårlige minder og erfaringer fra egen opvækst medfører ofte en stor motivation for at bryde den negative sociale- og psykologiske arv, men det kan alligevel være udfordrende at skulle gøre tingene anderledes, når man måske ikke helt selv ved, hvad ”anderledes” egentlig er.
”I TUBA oplever vi, hvordan vores unge udtrykker både ønske om og vilje til at bryde deres sociale og psykologiske arv, når de selv starter familie. De er højt motiverede for forandring på dette tidspunkt i livet. Desværre oplever vi også, hvordan nogle unge samtidig udtrykker mistillid til egne potentielle evner som forældre – samt bekymring om, hvordan deres egne senfølger og adfærdsmønstre kan få betydning, når de selv etablerer familie,” siger projektleder og fagligkoordinator, Henrik Prien, der er den del af teamet omkring tilbuddet.
Forløbet henvender sig til par, hvoraf mindst én har TUBA-baggrund. Parrene kan være forældre med mindre børn eller unge par, der er på vej til at blive forældre, som ønsker inspiration og vejledning i deres rolle som partnere og forældre. Med Familie på vej får parrene bl.a. mulighed for at arbejde med specifikke mål, de definerer for sig selv og deres parforhold. De får viden om, hvad der fremmer og hæmmer god kommunikation i et parforhold, værktøjer til konfliktløsning, indblik i hvorledes deres opvækst spiller ind i deres relationer, mulighed for at få gjort op med gamle vaner og mønstre m.m.
Forløbene er bygget op omkring fysiske samlinger, online-grupper og ugens mail. Du kan finde flere praktiske informationer samt læse mere om projektet på hjemmesiden: www.familiepaavej.dk.
TUBA Danmark har eksisteret siden 1997 og er specialiseret i at hjælpe unge, der er vokset op i familier med alkohol- og stofproblemer. TUBA tilbyder rådgivning og terapi til børn og unge mellem 14 og 35 år i 34 af landets kommuner. TUBA arbejder vedvarende på at skabe opmærksomhed om målgruppens behov og udfordringer, hvilket bl.a. har ført til bred anerkendelse f.eks. i form af tildeling af Kronprinseparrets sociale pris i 2014. TUBA er en foreningsejet organisation ejet af Blå Kors Danmark, der drives som en selvstændig organisation.
Center for Familieudvikling er en non-profit organisation, der siden 2004 har arbejdet for tryghed og trivsel i nære relationer samt specialiseret sig i opbygning af forebyggende og forskningsbaserede metoder. De uddanner hvert år flere hundrede fagpersoner i at håndtere familieudfordringer i kommunalt eller privat regi. Centret har haft projekter i samarbejde med bl.a. Socialministeriet, Mary Fonden, Ole Kirk’s Fond, Egmont Fonden, Østifterne, Aarhus Universitet samt en række kommuner.
Den A.P. Møllerske Støttefond blev oprettet i 1983 og er den næststørste fond efter A.P. Møller Fonden. Den A.P. Møllerske Støttefond har til formål at støtte velgørende og almennyttige formål, samt yde støtte til det sociale område og ansatte med tilknytning til A.P. Møller Gruppen. Fonden uddeler omkring 100 bevillinger om året og fokuserer bl.a. på livsmestring, uddannelse og beskæftigelse for udsatte borgere, samt at bryde negativ social arv hos børn og unge.