Tommi: - Jeg satte mig selv i dumme situationer

Tommis historie
Foto: Nils Lund

- Jeg er 27 år. Jeg blev født på Fyn, men voksede op i Jylland. Min far var selvstændig maler og stor-alkoholiker. Da jeg var fem år gammel fik vi et brev, hvor han frasagde sig forældremyndigheden. Siden savnede han at se mig. Så kom jeg hos ham en weekend om måneden.

*

- Når jeg skulle besøge ham, stod jeg nogle gange i to timer med min kuffert og ventede på ham, uden at han dukkede op. Så var det, fordi han sad i en ti-hestes brandert et eller andet sted og havde glemt mig.

*

"En dag skulle vi samles en køjeseng. Han var så sprithamrende stiv, at han ikke kunne ramme skruehovedet."

*

- Når han hentede mig, kørte man forbi en tankstation. Jeg fik en sodavand og han fik seks øl. Så kørte vi ud til nærmeste strand. Han drak bajere, mens jeg soppede i vandet. Bagefter kørte vi hjem, hvor han drak videre. Kl. 19 snorksov han. Jeg følte, det var vigtigere for ham at drikke end at bruge tid sammen med mig. Jeg følte mig ikke særlig vigtig.

*

- Der var en episode, hvor jeg kom ned til min far en fredag. Der skulle samles en køjeseng. Han var så sprithamrende stiv, at han ikke kunne ramme skruehovedet. "Det er jo ikke skruetrækkerens skyld, at du har drukket for mange øl," sagde jeg. Så pandede han mig to gange i hovedet. Jeg tog telefonen og ringede til min mor. Så kom hun og hentede mig. 

*

- Jeg begyndte at blive udadreagerende. Jeg kom op at slås. Jeg har altid haft krudt i røven, men efter den episode tog det fart. Jeg kom nærmest på fornavn med skoleinspektøren. Jeg var røget i et spor, der var svært at komme ud af. Jeg havde ingen idé om, hvad der foregår oppe i hovedet på en dreng 13-14 år. Jeg havde det ikke godt. Jeg havde dårlige mønstre og vaner i venskaber og nære relationer. Mine livsværdier var mærkelige. Jeg vidste ikke, hvor jeg stod, hvorfor eller hvorfor ikke. Jeg satte mig selv i mange dumme situationer.

*

- En af mine kammerater fortalte, at han gik i TUBA. "Jeg har fået så meget ud af det," sagde han og anbefalede, at jeg ringede til dem. Det gjorde jeg så. Jeg kom i et gruppeforløb med to ture ned til Svanninge. I TUBA har jeg fået redskaberne til at ændre mit livssyn og få taget fat i nogle af mine traumer. Jeg har fået fred med min ensomhedsfølelse. Fået øjnene op for, at man fandme ikke er alene.

Tommis historie

- Der er et hav af børn, der ikke er klar over, hvad de vokser op i. Først som voksne får de øjnene op for det. Oppe i hovedet er der nogle ting, der ikke fungerer, som man ikke selv forstår. Man udvikler en særlig opmærksomhed. Man gror antenner.

*

- At blive ung-til-ung-ambassadør er noget, jeg bliver nødt til. Jeg VIL være med til, at budskabet bliver delt.

LÆS ANDRE UNGES HISTORIER HER