TUBA og Gyldendal er gået sammen om et forfatterværksted for unge fra familier med misbrug. Onsdag blev det første hold fejret.
En trækning i en mundvig. En stemme, der hæves ganske lidt. Lugten i et rum. Sigga-Maria Højgaard lærte tidligt at aflæse de stemninger og mennesker, der omgav hende som barn. Når hendes mor tog hende med på bodega, sad hun og studerede de andre gæster. Ofte var det originaler, der ikke passede ind i samfundets normer.
– Som barn af en alkoholiker udvikler man nogle særlige evner til at opfatte stemningen i et rum og til at fornemme andre menneskers humør, forklarer hun.
Netop de evner har 32-årige Sigga-Maria brugt til at skrive novellesamlingen ”Værelserne”, som hun har arbejdet på som en del af den forfatterskole, som TUBA har startet i samarbejde med Gyldendal. Her får 10 unge fra familier med misbrug muligheden for at få undervisning og sparring i at skrive litterære tekster. Første hold er netop blevet færdige med forløbet, og onsdag eftermiddag blev de fejret ved en reception hos Gyldendal i København. På billedet herover læser Sigga-Maria Højgaard op af en af sine tekster ved receptionen.
Hårde historier frem i lyset
Det var en skriveworkshop på TUBAs sommerhøjskole, der gav landsleder Henrik Appel idéen om et længerevarende skriveforløb for TUBAs unge.
– Det stod hurtigt ret klart for os, at der gemte sig et helt særligt litterært talent hos mange af de unge, og at de kunne bruge litteraturen til at fortælle deres historier. I TUBA arbejder vi hver eneste dag på at bryde tabuer, og nu får de unge endnu en mulighed for at få deres hårde historier frem i lyset og gøre andre klogere på de traumatiske oplevelser, de har med i bagagen.
Hos Gyldendal er man også begejstret for samarbejdet:
– Det er et vigtigt projekt med stemmer, vi ellers ikke hører så ofte. De unge skrivende kommer med hårde erfaringer og knivskarpe erindringer, skabt af altid at skulle være vågen og fortolke et ustabilt barndomsmiljø. Vi har haft nogle hårde, men også sjove, afslørende og øjenåbnende øjeblikke sammen – og det er det litteraturen kan og skal. Få os til at give historierne videre, så vi kan lære hinandens verdener at kende, siger forlagschef Simon Pasternak.
At tage sig selv alvorligt
Sigga-Maria Højgaard er ikke i tvivl om, hvad forløbet har betydet for hende:
– Jeg har altid elsket at skrive, og jeg har længe ville fortælle min egen historie, men jeg har ikke vidst, hvordan jeg skulle gøre det. Det her var en chance for at tage mig selv og mine tekster mere alvorligt. Og så har det været megafedt at finde et fællesskab med andre, der har samme baggrund som mig.