Skoler og studerende

Lad TUBA stå for undervisningen
TUBA har i samarbejde med Alinea+ skabt tre undervisningsforløb, der tager udgangspunkt i TUBAs tre kortfilm, Ida, Natsværmer og Mit barn. Alle undervisningsforløb er frit tilgængelige med UNI-login på forstå.dk og er målrettet danskundervisningen i 8., 9. og i 10. klasse.
Undervisningsforløbet sætter fokus på de udfordringer, som kan være forbundet med at vokse op i en familie, der er ramt af alkoholproblemer eller stofmisbrug samtidig med at eleverne har fokus på klassisk filmanalyse. Derudover kan de teste viden i filmquizzen, diskutere dilemmaer eller pitche en filmidé. Dilemmaerne kan også bruges som udgangspunkt for en diskussion af emnet i fx gymnasiet.
I TUBA ved vi, at alkoholproblemer og stofmisbrug er tabubelagte emner, og noget som de fleste har svært ved at tale om. Hvert af de tre forløb indeholder en beskrivelse af, hvad man som lærer skal være særligt opmærksom på, hvis en elev har brug for hjælp. Derudover har vi sørget for beskrivelser af, hvordan forløbene relaterer sig til læringsmålene, så læreren kan koncentrere sig om selve undervisningen.

Spot på filmen: IDA
Ida drømmer om at blive en engel, for engle laver ikke fejl. Men hvorfor er Ida så bange for at lave fejl? Kortfilmen Ida tager udgangspunkt i barnets perspektiv og handler om, hvordan det kan føles, når ens forælder forsvinder ind i alkoholrusen. Mens eleverne lærer om filmanalyse, bliver de klogere på, hvordan det kan være for børn at vokse op i hjem med alkoholproblemer.
Undervisningsforløbet er støttet af Sundhedsstyrelsen og Det Danske Filminstitut

Spot på filmen: Natsværmer
I kortfilmen Natsværmer følger vi 21-årige Kasper. Udadtil lever han det perfekte liv, men i virkeligheden kæmper han med traumer pga. sin fars alkoholmisbrug, mens han står midt i skiftet fra barn til voksen og prøver at finde sine egne ben at stå på. I undervisningsforløbet arbejder eleverne med filmanalyse samtidig med, at de får viden om, hvilke problemer det kan skabe at vokse op med en far, der drikker for meget.
Undervisningsforløbet er støttet af Sundhedsstyrelsen og Det Danske Filminstitut

Spot på filmen: Mit barn
I Mit Barn møder vi Anna, der kæmper med sin selvtillid i sin nye rolle som mor, og hendes tvivl bliver forstærket af, at hun mangler en sund forældrerolle at spejle sig i. For unge, der vokser op med forældre, der har alkoholproblemer, kan det kræve en ekstra indsats selv at blive forældre, når de ikke har forældre at spejle sig i. I undervisningsforløbet bliver eleverne klogere på, hvordan man kan få hjælp, men også på hvordan filmiske virkemidler fungerer.
Få besøg af TUBA på din skole
Et skoleoplæg fra TUBA hjælper elever i folkeskolens ældste klasser med viden til at aftabuisere problemet med misbrug i hjemmet.
Efter et oplæg fra TUBAs skoletjeneste har klassen fået viden om konsekvenserne af at bo og vokse op med forældre, der har et misbrugsproblem, og inspiration til gode samtaler. Det sætter vi fokus på, fordi viden forebygger mistrivsel og hjælper os med træffe gode valg for os selv og hinanden.
Oplægget kan med fordel afholdes i forbindelse med en emneuge eller lignende. Det er TUBAs terapeuter, der evt. i samarbejde med en ung, tidligere bruger af TUBA, der tager ud. Længde af oplæg og indhold aftales fra gang til gang.
TUBAs skoletjeneste er et tilbud til 7.- 10. klasser i folkeskoler og på efterskoler samt uddannelsesinstitutioner. Er I interesserede, så kan I kontakte os på .
Skriver du opgave om TUBA?
I TUBA modtager vi mange henvendelser fra skoleelever og studerende, der gerne vil skrive opgave om børn fra familier med misbrug. Vi er en travl organisation, som først og fremmest kæmper for at unge fra familier med misbrug får en bedre fremtid, så vi har desværre ikke ressourcer til at besvare hver enkelt henvendelse særskilt. I stedet opfordrer vi dig til at læse det undervisningsmateriale, du finder her på siden eller kigge rundt på resten af hjemmesiden – en del af svarene på dine spørgsmål kan du for eksempel finde HER.
Diskuter misbrug i skoletiden
TUBA har også materiale, der er velegnet til projektarbejde. Det indeholder debatskabende info, som for eksempel kan bruges til at diskutere temaer som alkohol, tabu og misbrug. I undervisningsvejledningen finder du øvelser for hele klassen og oplæg til debat i klassen. Materialet er til at downloade og er tilrettelagt, så det passer ind i tværfagligt arbejde og projektarbejde i grundskolens 7. – 10. klasser.
Materialet er udarbejdet i samarbejde med Blå Kors Danmark og udgivet med støtte fra Ministeriet for Børn og Undervisnings tips- og lottomidler.