Fakta om området
Hvor mange børn drejer det sig om?
Det er svært at sige præcist, hvor mange børn og unge der vokser op i familier med misbrug. Især fordi misbruget i mange familier foregår bag lukkede døre og holdes skjult for omverdenen.
En ny undersøgelse fra 2023 viser, at 109.000 børn og unge mellem 0-18 år lever i familier med alkoholmisbrug. Det svarer til hvert 10. barn i Danmark. Og i en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed svarede 19,3 % af de adspurgte, som var mellem 18 og 64 år, at de i deres barndom og ungdom havde boet sammen med en voksen, der havde et alkoholproblem.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsens alkoholstatistik
og rapporten Alkohol i Danmark 2015
Hvornår har man et misbrug?
Man kan definere et misbrug på flere måder. Sundhedsstyrelsen oplyser at:
- 860.000 er storforbrugere af alkohol og drikker mere end 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande om ugen for mænd. Sundhedsstyrelsen har i 2022 sat den maksimale genstandsgrænse ned til 10 genstande om ugen og maksimalt fire genstande ad gangen for både kvinder og mænd.
- 585.000 har et skadeligt alkoholforbrug, der allerede har manifesteret sig i en fysisk og psykisk skade.
- 140.000 er alkoholafhængige, med et tvangsmæssigt ønske om at drikke, på trods af skadelige følger.
Kilde: Forebyggelsespakke Alkohol
I TUBA er vi ikke optaget af, hvilken kategori dine forældres drikkeri hører under. Vi er optaget af hvilke konsekvenser dine forældres drikkeri har for dig. Vi følger den norske psykolog, Frid Hansen, der definerer et alkoholproblem på følgende måde:
Der eksisterer et alkoholproblem når:
- Brugen af alkohol har en forstyrrende indvirkning på de opgaver og funktioner, som skal varetages i familien.
- De følelsesmæssige bånd mellem mennesker belastes og forstyrres af en andens brug af alkohol.
Hvad gør alkohol- og stofmisbrug ved familien?
En række vilkår gør sig ofte gældende i familier, hvor en forælder drikker for meget. Vilkårene gør sig ikke gældende i alle familier med alkoholproblemer. Alkohol påvirker mennesker og familier på mange forskellige måder. Du må selv vurdere om nogle af disse vilkår er gældende for dig. Måske genkender du kun én af vilkårene. Måske genkender du flere.
- Børnene får meget lidt eller ingen opmærksomhed, fordi alle er optaget af at håndtere alkoholproblemet.
- Tilstanden i familien ændrer sig hele tiden, afhængigt af om den drikkende er fuld eller ædru. Begge tilstande og skiftene mellem de to tilstande er belastende.
- Børn oplever mange svigt, da alkoholproblemet styrer familien. Børn glemmes eller deres behov tilsidesættes.
- Familiens almindelige rutiner omkring f.eks. madlavning, vask, skolehentning, sengetider, afholdelse af højtider bliver i perioder ikke overholdt
- Der er til tider fysisk vold og trusler om vold. Der kan være psykisk vold (f.eks gentagende verbale krænkelser, systematisk fornedring, vedvarende overdrevet kontrol af adfærd, gentagende ydmygelser).
- Der er andre psykiske problemer ud over alkoholproblemer. Forældrene er f.eks. deprimerede.
- Familiemedlemmer vil ikke se problemerne omkring alkohol i øjnene. Der tales derfor ikke om problemerne, hverken indadtil med søskende og forældrene, eller udadtil med andre familiemedlemmer, venner eller andre voksne.
- Børnene overtager det ansvar i familien, som den drikkende forældre er holdt op med at tage.
- Familiesituationen er meget krævende og derfor bliver familiemedlemmerne stressede, frustrerede og/eller opgivende og passive.
Kilde: “Håndbog til unge og voksne fra familier med alkoholproblemer” af Thomas Mackrill.
Hvilke konsekvenser har det for børnene?
Mange unge, der er vokset op med forældre, der har et misbrug, klarer sig rigtig godt. Forskeren Helle Lindgaard noterer, at cirka halvdelen af mennesker fra familier med alkoholproblemer ikke udvikler, eller kun i ringe grad udvikler psykosociale problemer i voksenlivet. Hvis man har haft en drikkende forælder, så har men en øget risiko for at få problemer.
Et studie fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, viser, at unge, der har forældre med alkoholproblemer, har flere psykiske problemer som for eksempel ensomhed, lavt selvværd, nervøsitet og depression end unge, hvis forældre ikke har alkoholproblemer.
Det ses eksempelvis, at piger i målgruppen dobbelt så ofte har en depression, mens lavt selvværd forekommer 67 procent oftere blandt drenge, sammenlignet med henholdsvis drenge og piger med forældre uden alkoholproblemer.
Kilde: Undersøgelse fra SDU
At vokse op i et hjem, hvor en eller flere voksne har et misbrug, betyder ofte, at børnene oplever utrygge situationer og aggressiv adfærd. I undersøgelsen “Alkohol i Danmark 2015” fortalte mere end hver tredje af de de personer, der angav at være vokset op med misbrug i familien, at de meget ofte, ofte eller engang imellem blev råbt ad eller på anden vis verbalt krænket på grund af alkoholforbruget hos personen i husstanden, der drak for meget. 22,9 procent fortalte, at de ofte, ofte eller engang i mellem været vidne til alvorlig vold på grund af alkoholforbruget hos personen i husstanden, der drak for meget.
Kilde: Alkohol i Danmark 2015
Nyhedsbrev fra TUBA
Arbejder du med udsatte børn og unge? Tilmeld dig TUBAs faglige nyhedsbrev i dag, og få ny viden om arbejdet med børn og unge i familier med misbrug direkte i din indbakke.