Terapi i TUBA
Er du vokset op med en forælder, der drikker eller tager stoffer, og har du brug for at tale med en terapeut eller andre mennesker i samme situation? I TUBA tilbyder vi gratis rådgivning, gruppeterapi og individuel terapi for unge mellem 14 og 35, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug.
Mange unge henvender sig til TUBA, fordi de er bekymrede over deres følelser, tanker og reaktioner i bestemte situationer. I TUBA kan vi hjælpe dig med at forstå og håndtere dine følelser, tanker og reaktioner. Samtalerne i TUBA sætter fokus på, hvordan du ser på dit liv, og på hvordan du får et liv, der er tilfredsstillende for dig.
Et samtaleforløb i TUBA giver dig mulighed for at drøfte emner som for eksempel hvordan du tackler lavt selvværd, manglende selvtillid, konflikter, parforhold, at være alene, at leve med en forælder, der har et misbrugsproblem osv.
Vi gør os umage for, at du oplever TUBA som et trygt sted, hvor der er plads til at tale om det, du har på hjerte.
Sådan kommer du i gang
For at komme i gang i TUBA skal du selv henvende dig via kontaktformularen her på hjemmesiden. Det første, vi gør, er at invitere dig til en forsamtale. Forsamtalen er anonym, dvs at du ikke behøver at oplyse dit navn, og uforpligtende, dvs. du kan altid sige, at du ikke har lyst til at gå i TUBA alligevel.
Forsamtalen vil handle om din historie, hvordan du har det i dag, hvilke temaer du gerne vil have hjælp til og måske nogle råd til hvordan du kan komme videre nu og her. Terapeuten stiller dig nogle rutinemæssige spørgsmål om tidligere psykologhjælp, om du tager antidepressiv medicin eller selv har eller har haft et misbrug. Da samtalen er kort, er det vigtigt, vi får et lille overblik over, hvordan du har det.
Mange synes det er et stort skridt at henvende sig og tale om det at have en forælder der har eller har haft et misbrug for første gang. Man kan godt blive lidt overvældet. Det er vi helt vant til i TUBA, og vi tager os godt af dig.
Forsamtalen er også din chance for at stille spørgsmål om, hvad du kan forvente i TUBA. Hvor tit skal man komme? Hvor mange er der i en gruppe? Hvad er psykoterapi for noget? Hvad hvis man ikke ved, om man helst vil have individuelle samtaler eller i gruppeterapi? Det er vigtigt, at du får stillet alle de spørgsmål, du har brug for.
Når forsamtalen er forbi, bliver du skrevet op til terapi. Ventetiden varierer fra afdeling til afdeling. Mens du venter på at starte i TUBA, er du meget velkommen til at komme til vores Drop-In møder og til at bruge vores chatrådgivning.
Individuel terapi
Individuel terapi er et samtaleforløb, hvor du og en terapeut sammen arbejder på, at du får det bedre.
Gruppeterapi
Gruppeterapi er et forløb, hvor du arbejder sammen med andre unge, der også er vokset op i familier med misbrugsproblemer. To terapeuter leder gruppeterapien.
Online-terapi
Online-terapi er en rolig og sikker terapiform, hvor du kan få et terapiforløb via videoopkald med en terapeut hjemme fra din egen computer.
TUBA 36+
TUBA 36+ er et tilbud til dig, der er fyldt 36 år. Du kan deltage i TUBAs terapi og rådgivning mod egenbetaling.
Fire ting, du skal vide om at gå i TUBA
TUBAs arbejde bygger på fire grundlæggende forhold:
Vi samarbejder med dig om, hvordan du får det bedre
Det er dig, der er drivkraften til at få det bedre. TUBAs opgave er at hjælpe dig til at få fat på dine ressourcer og finde nye måder at forholde sig til dine dilemmaer på. Selvom du måske ikke tror det lige nu, så er du ekspert på dit liv. Vi hjælper dig bedst, når vi kan støtte de mål, du sætter dig for at få det bedre. Vi bruger mange forskellige metoder for at hjælpe dig på vej.
Når vi støtter dig i arbejdet med at få det bedre, vil vi gerne støtte dig i at få en identitet som passer til dig – og som er uafhængig af hvordan dine forældre har valgt at leve deres liv. På samme måde er TUBA dit sted. Ikke et misbrugsbehandlingssted. I TUBA møder du unge i samme situation som dig selv. De har også forældre, der har eller har haft et misbrug. Det er vigtigt for os, at det, der sker i TUBA, sker på dine præmisser og handler om dig.
Vi ved noget om, hvad det har kostet dig, og hvordan du kan komme videre
TUBA har Danmarks mest specialiserede viden om konsekvenserne af at vokse op i en familie med misbrugsproblemer. Vi ved, at overgangen fra at leve og bo i en familie med misbrugsproblemer til at få et eget liv som voksen, kan give store udfordringer. Mange har brug for professionel hjælp til at klare overgangen. TUBA har et særligt kendskab til de udfordringer, denne overgang kan give og til, hvordan man kan komme videre.
Vi sikrer høj faglig kvalitet
TUBA sørger for at være opdateret med den nyeste faglige viden i det psykoterapeutiske felt. Det gør vi ved at forske og opkvalificere medarbejderne i nye metoder og viden på feltet. Vi evaluerer løbende, om vi hjælper de unge, der går hos os, godt nok og tilpasser vores arbejde efter det.
Vores faglige ståsted er eksistentielt/humanistisk og psykodynamisk. Det eksistentielt-humanistiske handler om, at ethvert menneske har værdi i sin egen ret og har krav på at blive mødt som det menneske, det er. Det betyder, at vi interesserer os for, hvordan livet ser ud for dig. Vi ser på dine værdier, drømme, interesser, kvaliteter og muligheder. Det handler også om, at vi i livet må arbejde på at forlige os med at have forskellige vilkår, som vi måske ikke kan gøre så meget ved – fx at have en forælder, der har et misbrug.
Det psykodynamiske handler om, at vi anerkender betydningen af belastningerne i din opvækst, og hvordan de kan præge dig i dag.
TUBA ansætter kun professionelle psykologer og psykoterapeuter. Terapeuterne er uddannede i en række forskellige metoder, som de bruger for at hjælpe dig med de udfordringer, du står i. Vi vægter, at terapeuterne lever op til de krav, som forskning i psykoterapi har vist sig, har betydning for, at man får det bedre af samtalerne. De ansatte i TUBA er forpligtet af etikreglerne i hhv. Psykologforeningen og Psykoterapeutforeningen.
Vi taler din sag i samfundet
TUBA synes ikke, at det kun er dit problem at have en forælder, der drikker eller tager stoffer. Vi synes, det er et samfundsproblem. Vi anser det som vores opgave at åbne samfundets øjne for problemet, og kæmper via kampagner, oplysning og pressearbejde for bedre forhold for børn af misbrugere.
Tavshedspligt i TUBA
Når du går i TUBA, siger vi det ikke til nogen. TUBA er dit sted, og det er vigtigt, at du kan være helt tryg ved, at de oplysninger, du fortæller, ikke lander andre steder end her. Du går hos os anonymt, og alle medarbejdere og frivillige har tavshedspligt. Det vil sige, at vi ikke fortæller dine forældre, skole, læge, socialforvaltning eller andre om, at du går her – medmindre du er under 18, hvor der gælder særlige regler, som du kan læse herunder.
I gruppeterapierne er hele gruppen pålagt tavshedspligt. Det vil sige, at når man har forladt gruppen, må man ikke tale om forhold eller personer, der er blevet nævnt i gruppen. Man kan lave indviduelle aftaler, om at det for eksempel er ok at hilse på hinanden, hvis man mødes tilfældigt på gaden. Som udgangspunkt gør man ikke.
Under forsamtalen giver du dit samtykke til, at vi må opbevare dine oplysninger. Du kan trække det tilbage, hvis du fortryder.
Det er vanskeligt for dig at gå i TUBA, uden at vi har oplysninger om dig. Men hvis det er vigtigt for dig, kan det lade sig gøre.
Opbevaring af oplysninger
Hvis du er over 18:
Vi opbevarer to slags oplysninger om dig: kontaktoplysninger og notater til brug for terapien. Dine kontaktoplysninger er navn, adresse, mobilnr, fødselsår og mailadresse. Vi skriver notater om samtalerne for at sikre dig det bedst mulige forløb. Du har ret til at se vores notater og få rettet i dem, hvis du er uenig i det, vi skriver.
Vi gemmer oplysningerne i maksimalt 5 år.
Vi opbevarer oplysningerne i en lukket og sikret database, som kun TUBAs dataansvarlige har adgang til.
Hvis du er under 18:
Hvis du er under 18 år og gerne vil gå i terapi i TUBA, skal vi have dine forældres samtykke til, at du må gå i TUBA. Sådan er loven. Hvis det er et problem at få det, vil vi gerne hjælpe dig med at få det i stand.
Hvis du har brug for særlig støtte, for eksempel hvis din situation derhjemme er for svær, kan vi kontakte de sociale myndigheder og hjælpe dig med at få mere hjælp til dig og din familie. Nogle gange er det medarbejderne i TUBA, der vurderer, der er brug for mere støtte. I så fald snakker vi med dig om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig videre. I enkelte tilfælde må vi lave en underretning. Hvis vi gør det, vil du få det at vide, og blive inddraget i processen, og vi vil tage hånd om det, så du kan være mest muligt tryg.