Jeg går og er ked af det for tiden, og en del af det tror jeg bunder i ting der har gjort ondt i barndommen.
Jeg har ikke tænkt min far som misbruger af alkohol, indtil han stoppede med at drikke, og selv siger at han er ‘tørlagt alkoholiker’. Men jeg tror tildels at grunden til jeg ikke har tænkt alkohol ind i det, er fordi det bare var en del af et turbulent hjem.
Min far har aldrig kunne styre sin alkohol når han gik igang, og jeg har oplevet gange hvor mig og mine søskende ikke kunne få ham til at stå op om morgenen. Eller hvor han var uansvarlig, og ikke rigtig kunne tage vare på os.
Men jeg har ikke tænkt alkohol misbrug som sådan, da det ikke har været dagligt så vidt jeg ved. Dog er jeg vokset op med en far der har haft kæmpe humør udsving, været meget vred og aggressiv til tider, kastet med ting osv. Generelt følte jeg mig sjældent tryg som barn.
Efter han stoppede med at drikke havde han også en periode hvor han røg hash dagligt.
Tror jeg skriver her da jeg egentlig godt kunne tænke mig at snakke med nogen om livet og usikkerheder, men det alligevel føles som lidt af en overvindelse at søge hjælp hos jer.
Generelt er der et kompliceret forhold til alkohol i min familie. Og mig og mine søskende har også haft perioder hvor vi har drukket, eller røget alene og dagligt. Min mor drikker modsat næsten aldrig, bla. da hun selv mistede sin far til alkohol i en ung alder.
Jeg er selv godt i gang med livet, men nogengange fornemmer jeg at mine usikkerheder, frygt for at fejle er kæmpe stor, fordi jeg har set mange tæt på ‘fejle’, sidde fast og ikke opnå det de vil. Her tænker jeg bla. misbrug har spillet/spiller en rolle.
Mvh
Svar:
Kære du
Jeg er glad for, at du skriver herind, når du kan mærke, at ked-af-det-heden fylder for tiden. Du skriver, at det har været en overvindelse for dig, at søge hjælp her. Jeg får bare lyst til at sige; godt gået! Du har nu taget et lille skridt på vejen mod, at noget skal være anderledes i dit liv.
Du skriver, at du gerne vil snakke med nogen om livet og usikkerheder. Du skriver ikke nogle konkrete spørgsmål, men jeg vil meget gerne prøve at komme med lidt tanker om det du fortæller i brevet.
Du beskriver, at du egentlig ikke har tænkt din far som misbruger fordi alkoholen bare var en del af et turbulent hjem, som du voksede op i. Du beskriver også at du sjældent følte dig tryg som barn. Den ked-af-det-hed du oplever for tiden, tænker du, måske kan hænge sammen de ting der har gjort ondt i barndommen. Når du skriver sådan, forestiller jeg mig, at du på det seneste er begyndt at tænke lidt ekstra over nogle af de oplevelser du har fra din barndom og måske særligt relationen til din far. Måske er du begyndt at tænke på episoder, du før har ladet ligge? Det kan også være, at du er begyndt at tænke mere over hvordan du gerne vil forme dit eget voksenliv – hvilket har sat gang i nogle tanker om opvæksten?
Først kunne jeg godt tænke mig at dele lidt af TUBAs tanker omkring hvornår noget er et alkoholproblem. Det håber jeg er okay? Mange tænker, at et alkoholproblem kun er hvis man drikker så-og-så-meget eller så-og-så-ofte. Sådan fungerer det ikke. Måske har du også gjort dig de tanker? Hos TUBA siger vi, at det er et alkoholproblem hvis de pårørende er påvirket af det. Det vil sige, at man som barn ikke kan være tryg, ubekymret og fri. Det kan være fordi man er bange for nye drukture, kæmpe humør-udsving og uforudsigelighed. Hvis man f.eks. som barn har lange antenner og er overopmærksom på om far drikker igen. På den måde kan alkoholproblemet blive ved med at belaste pårørende i mange år efter at den drikkende måske er blevet ædru eller efter man er flyttet hjemmefra.
Måske er det også nogle af de tanker, du har gjort dig? Det får det mig til at tænke, når du skriver, at din nuværende ked-af-det-hed nok bunder i de ting, der har gjort ondt i din barndom.
At du skriver her fortæller mig, at du gerne vil noget med dit liv og at du tænker, at en vej for dig kunne være at tale med nogen om de ting der gjorde ondt. Det synes jeg er en rigtig godt ide. Du fortæller også at du er godt i gang med livet – hvor er det dejligt at høre! Men du beskriver også, at usikkerheden og frygten for at fejle fylder for meget i dit liv. Der er rigtig mange unge i TUBA, der oplever det samme som dig. At de får det lidt værre, når problemerne med alkohol bliver mindre. Det kan virke mærkeligt, men det er ikke ualmindeligt. Måske fylder ked-af-det-heden særligt nu fordi der er blevet plads til, at du kan tænke lidt mere på dig selv. Når der bliver plads, oplever mange, at følelserne kommer væltende. Kan du genkende det?
Du skriver usikkerhed fylder. Jeg kan kun gætte på, hvad det handler om for dig – jeg vil gerne prøve. Måske har du ikke oplevet, at dine behov var vigtige da du voksede op og nu ved du måske ikke altid hvad du har lyst til hvordan du tænker på dig selv først. Måske oplever du indimellem at have manglende fornemmelse af, hvem du er og hvad du vil. Mange der er vokset op med alkoholproblemer i familien har levet med, at der ikke rigtig var plads til at være sig selv og have egne følelser.
Du fortæller også om frygten for at fejle. Måske du tænker, at du skal gøre alting bedre end din far? Måske frygter du, at du kommer til at blive som dine forældre? Det kan være at du føler at du skal gøre alting 200% for at bevise, at du er noget andet og vil gå en anden vej?
Det var nogle af mine tanker. Jeg håber, at de kan bidrage til nogle perspektiver på din situation. Måske er det noget helt andet der ligger i usikkerheden og frygten for at fejle – det ved kun du.
Du er meget mere end velkommen på vores chat, hvor du kan øve dig i at sætte flere ord på, hvordan du har det. Det kan være en god måde at komme i gang med at tale om de svære oplevelser.
Det kan være at du er interesseret i at vide mere om muligheden for samtaler i TUBA. Det kan du læse mere om her: https://tuba.dk/find-hjaelp/terapi-i-tuba/
Det kan også være, at det kan give dig noget at læse lidt om det vi i TUBA ved om at vokse op i familier med misbrugsproblemer. Vi har udgivet to bøger, som kan lånes på biblioteket:
- “Håndbog til unge og voksne med forældre med alkoholproblemer” af Thomas Mackrill
- “TABU – ud af alkoholfamiliens skygge” af Alex Kastrup Nielsen
Jeg ønsker dig alt det bedste,
Jane, TUBA