Unge fra misbrugsramte hjem gennemgår en signifikant positiv udvikling i løbet af deres terapiforløb i TUBA. Sådan lyder de indledende konklusioner fra forskningsprojektet Measuring the Impact of Psycological Therapy, som snart er på trapperne med de endelige resultater.
Siden 2018 har TUBAs terapi og målgruppe været genstand for et ambitiøst forskningsprojekt, der har undersøgt effekterne af TUBAs terapi. Forskningen, som er foretaget af et forskerteam tilknyttet Trygfondens børneforskningscenter ved Aarhus Universitet og Center for Rusmiddelforskning, har særligt været interesseret i at undersøge, hvad det betyder at få tilbudt hjælp med det samme, modsat at blive sat på en venteliste i 1 år.
Forskningsprojektets første konklusioner
De første konklusioner blev fremlagt på et møde på Christiansborg d. 1. september 2021. Her fremgik det, at:
- Det hjælper at hjælpe unge i TUBA
- Der sker en meget positiv udvikling for de unge i løbet af deres forløb i TUBA
- Statistisk signifikant mere, end hvis de ikke havde fået hjælp
- De unge bliver mere livsduelige, får bedre psykisk og social trivsel og bliver mindre depressive
I alt har 358 unge fra misbrugsramte familier har deltaget i studiet, alle i alderen 25-35 år. Af de 358 unge, der deltog, blev der trukket lod, så halvdelen forblev på venteliste i 1 år, mens den anden halvdel fik tilbudt at starte i behandling med det samme. 179 unge “vandt” altså derfor muligheden for at springe ventelisten over ved deltagelse i forskningsprojektet. Og ifølge studiet, så har det en positiv effekt på de unges proces og mentale helbred, når hjælpen tilbydes hurtigt efter henvendelse.
Mens vi venter på de endelige resultater, kan du læse de indledende resultater her.