Den 26. og 27. marts 2019 inviterer TUBA endnu en gang til konference + dagkursus i Odense Congress Center. Denne gang er temaet senfølger af psykisk og fysisk vold i opvæksten, og hovedtaleren er den norske psykolog og stifter af Alternativ til Vold (ATV), Per Isdal. Konferencen er særligt for dig, der arbejder med udsatte børn og unge, eller har rådgivnings- og samtaleforløb med udsatte børn, unge og voksne fra familier med dysfunktionelle forhold. Det kan for eksempel være som psykolog, terapeut, socialpædagog, familiebehandler, socialrådgiver, lærer eller ansat på et krisecenter.
I løbet af konferencen vil du kunne tilmelde dig to workshops med forskellige vinkler på arbejdet med senfølgerne af psykisk og fysisk vold, ligesom der vil være et afsluttende oplæg om hvordan man passer på sig selv i arbejdet med udsatte unge. Du kan læse mere om de enkelte workshops herunder.
Dagen efter konferencen holder Per Isdal et heldagskursus om voldens psykologi. Læs mere om det HER
Workshops:
- Om voldens senfølger v/Per Isdal
Hvordan kan oplevelser af vold i opvækstfamilien sætte sig som senfølger i ungdomslivet? Har det en betydning for hjælpen til de unge, om vi (og de selv) forstår deres problemer som senfølger eller som noget andet? Hvilken tilgang til vold som senfølge er hjælpsom, når vi møder de unge, så de hjælpes videre?
- Skam og selvværdsproblematikker v/Lars J. Sørensen
Når man føler sig forkert og ikke kan holde ud at være sammen med sig selv, gemmer man sig i skamfuldhed. Skam handler ikke om det, man har gjort, men om den, man er. Man føler sig behandlet forkert og spejlet forkert tilbage. Lars J. Sørensen vil i workshoppen gøre rede for, hvordan skam kan overvindes gennem nærvær og tilknytning, og at skadevirkningerne af ikke-erkendt skam kan være den største enkeltfaktor bag psykisk sygdom.
- Med kroppen som medie: Om spiseforstyrrelser, cutting og risikoadfærd v/Lotte Rubæk
Når man har svært ved at håndtere og regulere sine følelser på et mentalt plan, kan man have tendens til at bruge kroppen som medie for indre tilstande. Hvorfor kan psykiske smerter som følge af, at man har oplevet vold, blive anledning til, at man bruger kroppen som lærred i form af selvskadende adfærd? På workshoppen vil du også få anbefalinger til, hvordan du bedst tager kontakt til og møder en selvskadende person.
- Angstens væsen og dynamik v/Lise-Mette Holton
Hvordan kan angst vise sig som følge af fysisk og psykisk vold, og hvordan skal den forstås? Hvilken betydning får ”angstens onde cirkel” for personens trivsel og sociale adfærd i det nuværende liv? Hvad er det, der gør, at angsten kan blive en tilbagevendende og overvældende følelse i sociale relationer? Med baggrund i tilknytningsteori, evolutionsteori, neurovidenskab og socialpsykologi belyses dette. Workshoppen giver dig en forståelse af angstens grundlæggende dynamik, og du bliver præsenteret for værktøjer, du kan bruge i omgangen med unge, som lider af angst.
- Senfølger af svære traumer v/Peter Kofoed
Mange fagpersoner møder i deres virke børn og unge, som bærer rundt på traumer. Hos nogle er traumesymptomerne meget synlige, mens de hos andre lever mere skjult. Hvordan viser de synlige og mere usynlige tegn sig? Hvordan kan vi forstå nogle af de komplekse senfølger af traumer, der kan være svære for omverdenen at afkode? Og hvad adskiller traumer fra almindelige udviklingsforstyrrelser? Workshoppen har også fokus på, hvordan man som fagperson kan forholde sig til traumer, og hvilke kriterier der er afgørende for at vurdere, om man skal tage fat i traumet eller lade det være.
- Ensomhed og depression v/Henrik Prien
Ensomhed blandt unge er et stigende fænomen, og flere unge er gennem de sidste år blevet diagnosticeret med depression. Hvordan kan ensomhed og depression forstås i en kontekst, hvor man i opvæksten har oplevet vold? Baseret på omfattende statistik fra TUBA, hvor unges belastninger har vist sig som depressionstegn, og hvor der er opnået høj behandlingseffekt, hvordan kan man så arbejde med disse unge? På workshoppen vil du blive præsenteret for forskellige måder man kan møde og hjælpe unge, der er belastet af ensomhed og depression.
- Feedback Informed Treatment (FIT) v/ Alex Kastrup Nielsen
Som fagprofessionelle ønsker vi at give de unge, vi møder, den bedst mulige hjælp. FIT er på det område et hjælpsomt redskab, først og fremmest fordi det sikrer, at brugerens egen stemme kommer frem i lyset. FIT er et evidensbaseret værktøj, der via brugerens feedback anvendes til at monitorere dennes trivsel og oplevelse af behandlingen. Når FIT anvendes i en indsats, kan redskabet være med til at sikre, at de metoder, der anvendes i arbejdet med udsatte unge, rent faktisk hjælper og øger den unges mestring af sit eget liv, herunder at håndtere senfølger af psykisk og fysisk vold i opvæksten. På workshoppen får du indblik i, hvordan FIT praktiseres og virker.