Mark: - Jeg var altid bange for at gøre min far vred

Marks historie
Foto: Nils Lund

- Jeg har aldrig boet sammen med min far. Jeg boede med min mor og stedfar, og det var så planen, at jeg skulle være hos min far i weekenderne. Men det gik som regel i vasken. Så tog han på druk og kom ikke og hentede mig. Det var hårdt for en seksårig, som havde glædet sig til at se sin far.

*

- Når jeg var sammen med med min far, var jeg altid bange for at gøre noget forkert, svare forkert, gøre ham vred. Han råbte og skreg ikke, men kom med skjulte svinere. Lagde tryk på, at man ikke var god nok, at man ikke gjorde noget rigtigt. At man ikke satte pris på alt, hvad han havde gjort for en. Engang gav han mig skyldfølelse over, at han havde købt den store tv-pakke. Han sagde, at den eneste grund til, at han havde fastnettelefon, var for at få fat i mig. Så det var min skyld, at han skulle betale for telefon og tv. Det ramte mig. Jeg var otte eller ni år gammel.

*

"Det, der står tydeligst for mig, er, at han lover noget, og så holder han det ikke. Det er det, der har påvirket mig mest."

*

- Senere var jeg med ham på værtshus. Fra klokken 10 lørdag formiddag og hjemme igen klokken 19 om aftenen. Det var faktisk de tidspunkter, jeg havde det bedst med ham. Der vidste jeg, at hvis jeg bare holdt mig stille og rolig, så var der ingen problemer.

*

- Det, der står tydeligst for mig, er, at han lover noget, og så holder han det ikke. Det er det, der har påvirket mig mest - min evne til at stole på andre mennesker.

- Jeg havde problemer på studiet og tog kontakt til en psykoterapeut, der nævnte TUBA. Jeg tænkte: “Ja, ja, det er sikkert meget fint det hele”, men jeg troede ikke rigtig på det. Men så kom jeg til forsamtale, og jeg fandt ud af, at det var meget godt at få snakket med andre, der var i samme båd. Folk, der har oplevet det samme, så man ikke føler, man er forkert. Der er andre, der har oplevet noget endnu værre.

*

- Jeg har sporadisk kontakt med min far i dag. Jeg taler med ham en gang om ugen af ti minutters varighed. Vi snakker altid om det samme. Jeg lyver for ham, jeg vil ikke have ham ind i mit liv. Han er meget fokuseret på, at jeg skal have det godt, så jeg siger altid, at jeg har det godt, uanset hvordan jeg har det. Jeg magter ikke hans misforståede kærlighed.

*

"Jeg siger altid, at jeg har det godt, uanset hvordan jeg har det. Jeg magter ikke hans misforståede kærlighed."

*

- TUBA har givet mig en accept af mig selv. Jeg har fundet ud af, at de tanker, jeg har, ikke nødvendigvis betyder, at jeg er idiot, men at mange af mine tanker skyldes ting, jeg har oplevet tidligere. Og jeg har lært, at det ikke er for sent at lave om på tingene. Tidligere tænkte jeg, at løbet var kørt, når man næsten var voksen. Men mit forløb hos TUBA har sat gang i tanker om, at det er aldrig for sent at gøre noget ved det.

*

- Jeg hviler bedre i mig selv i dag. For et år siden turde jeg ikke sige min mening til folk. Hvis folk havde lyst til kaffe og jeg havde lyst til te, så drak jeg kaffe. For jeg havde ikke lyst til at sige dem imod. Jeg turde ikke stå ved, hvem jeg er. Det gør jeg i dag.

LÆS ANDRE UNGES HISTORIER HER