Det kan være svært at bryde et mønster, der løber i generationer. 41% af de unge, som får hjælp i TUBA til at behandle senfølger efter en barndom med forældre ramt af alkoholmisbrug, har også bedsteforældre med alkoholproblemer. Ny kortfilm af Oscarvindende instruktør Anders Walter sætter fokus på selv at blive forældre, når man er vokset op i en familie med alkoholproblemer.
Af Ulla Johanne Johansson
Foto: David Kahr
Det kan være svært at bryde et mønster, men det kan lade sig gøre. Mange af de unge, der vokser op i familier med alkoholmisbrug, klarer sig uden problemer. Men det er langtfra alle. Og selv for dem, der klarer sig godt, kan det være svært at bryde et mønster – også selv om de brændende ønsker sig det.
- 30 % af de unge, som er vokset op i en familie ramt af alkholmisbrug, har statistisk set en forhøjet risiko for at de selv at få et misbrug.
- 41% af de unge, som modtager behandling i TUBA, siger, at en af deres bedsteforældre også har haft et problematisk forbrug af alkohol.
- 5% siger, at en af deres bedsteforældre har haft et problematisk forbrug af rusmidler.
– Jeg har altid set op til min far. Jeg har læst jura som min far, hans far før ham og hans far før ham. Men jeg har også ladet hans mønstre smitte af på mig. Fx kender jeg godt følelsen af at tage et glas vin efter en stressende dag, som har sat gang i en masse følelser. Da jeg fik mit første barn for tre år siden, satte det familiens omgang med alkohol i perspektiv. Min farmor har også haft et alkoholmisbrug og min morfar drak sig ihjel. Jeg er kandidat til at gentage min families mønstre, men at bære rundt på fx vrede er ikke noget udgangspunkt, når man skal være forælder. Man kan ikke rumme sit barns følelser, hvis man er vred og drænet for overskud,” siger Amalie, der er mor til to.
– Vi skal tale om alt det svære. Et glas rødvin skal ikke være det, der dulmer de dårlige følelser, som man bærer rundt på.
Unge forældre har det ekstra svært
17,7 % af de unge, der starter i behandling i TUBA angiver selv, når de starter et forløb i TUBA, at de har børn. Det er blandt andet i forbindelse med livsbegivenheder som for eksempel at blive forældre, at de unge søger hjælp.
– Det var først, da jeg blev forælder første gang, at det slog mig, hvor dårligt jeg selv var blevet behandlet. Det var det, der fik mig i terapi i TUBA. Min mor har altid i sjov sagt, at jeg selv kunne fylde min sutteflaske, da jeg var fire-fem år gammel. Jeg tror, jeg lærte mig selv det, fordi det var nemmest. Det var jo ikke altid, der var overskud til mig, da jeg var lille, så jeg fandt en overlevelsesmekanisme ret tidligt, blandt andet ved at sørge for at få den mad og tryghed, som sutteflasken var. Jeg havde selv fat i sundhedsplejersken, da min datter var et halvt år, fordi jeg var så bange for, om jeg gjorde noget forkert. Jeg havde brug for at få at vide, at min datter udviklede sig rigtigt, for jeg vidste jo ikke, hvad der var normalt eller rigtigt. Hvordan gør jeg det rigtigt, når jeg nu selv har sår med? Det har jeg været bange for,” siger Rosa, der er mor til to.
Når de unge starter i TUBA, så oplyser 46%, at de ikke tidligere har talt med nogen om deres forældres misbrug, før de startede i TUBA.
– Det har altid været en drøm for mig at få min egen familie og at give dem det, som jeg ikke selv har haft. Jeg har altid været bevidst om, at jeg havde en mangelfuld barndom, men jeg har ikke været bevidst om, at det var på grund af alkohol. Jeg troede jo bare, at det var, fordi min mor ikke havde noget arbejde,” siger Rosa.
Mit barn er TUBAs tredje kortfilm om følgerne af at vokse op i et hjem ramt af alkoholmisbrug. Erfaringerne fra de to første film er positive. De har ikke kun sat emnet på dagsordenen, de har også fået flere børn og unge til at søge hjælp i TUBA, der tilbyder gratis behandling til unge i alderen 14-35 år, der er vokset op med forældre med alkohol- og stofproblemer.
Fiktion kan få os til at tale om det svære
– Jeg tror, at mange kan nikke genkendende til, at det ikke er nemt at blive forældre for første gang. Du skal til at finde ud af, hvad det vil sige at have ansvaret for et andet menneskes liv. Men er du så også selv vokset op i en familie med alkoholproblemer, så mangler du måske også forældre at spejle dig i. Skal du samtidig bryde uhensigtsmæssige mønstre, som du bærer med dig fra din egen opvækst, så kommer du på mentalt overarbejde, men det kan lade sig gøre. Med det tema i TUBAs Mit barn, håber vi, at vi kan sætte fokus på den oversete problematik. Fiktion er en smart genvej til at nå bredt ud med et tabuiseret emne,” siger landsleder i TUBA Henrik Appel.
– Vi skal tale om alt det svære. Et glas rødvin skal ikke være det, der dulmer de dårlige følelser, som man bærer rundt på,” siger Amalie.