Indtil nu har unge op til 35 år, som kæmper med senfølgerne af en opvækst i misbrug, kunne få gratis og specialiseret hjælp i TUBA Aarhus. Men det er formentlig snart fortid.
I denne uge tikkede en kedelig besked ind hos 144 unge aarhusianere, som har stået på venteliste til et terapiforløb hos TUBA. Aarhus Kommune vil stoppe samarbejdet med TUBA, hvilket betyder, at unge over 25 år ikke længere kan få terapeutisk hjælp til at bearbejde en barndom med alkohol- og stofmisbrug.
”Samarbejdet med Aarhus Kommune stopper desværre, fordi der er en manglende vilje fra kommunens side til at betale, hvad terapien reelt set koster. Det er jo virkelig ærgerligt, især for de mange unge, som har så meget brug for den specialiserede hjælp,” lyder det fra Kåre Skarsholm, landsleder i TUBA.
Ophøret af samarbejdet betyder, at de 144 unge, der står på venteliste, ikke kan få den hjælp, de ellers var sat i sigte ligesom at 61 unge, som er i gang med et terapeutisk forløb, må afslutte det før tid. Nogle af dem, der står på venteliste, har ventet på hjælpen i op til to år.
Hvorfor de 25-35-årige?
Når Aarhus Kommune vil fjerne hjælpen til de 25-35-årige, men fortsat tilbyder terapi til de 14-24-årige, handler det om politik og finansiering. Hjælpen til de 14-24-årige er finansieret af staten, mens hjælpen til de 25-35-årige er finansieret af kommunerne. Kommunerne er ikke lovmæssigt forpligtede til at yde hjælpen, og derfor er det op til den enkelte kommune, om de vil gøre det eller ej.
At hjælpen til pårørende er en kan-opgave og ikke en skal-opgave er ifølge landsleder Kåre Skarsholm problematisk.
”Det her er et klart eksempel på, at vi som samfund ikke forstår og anerkender alvoren af at vokse op i et hjem med misbrug. Senfølgerne forsvinder ikke med alderen. Tværtimod vokser de sig ofte større, og derfor giver det heller ikke mening, at den behandlende og forebyggende indsats, som TUBA yder, bliver fjernet fra de 25-35-årige”, siger han og fortsætter:
”Situationen i Aarhus understreger endnu engang behovet for en national behandlingsgaranti, der kan sikre en retfærdig og ensartet hjælp til voksne børn af misbrugere. En national behandlingsgaranti vil også forhindre, at det gang på gang er de unge, der betaler prisen, når kommunerne skal spare.”
Du kan følge med i udviklingen her på hjemmesiden eller på vores sociale medier @tubadanmark.