Er du barn af en misbruger, og er du fyldt 18, så har du ikke ret til at få behandlet de senfølger, som din opvækst kan have givet dig. Også selv om 30% er i risikogruppen for selv at udvikle et misbrug.
De familier, der er præget af et alkoholmisbrug, er ikke altid nemme at spotte. Når forældrene er gode til at skjule misbruget, så er deres børn det ofte også. Det ved organisationen TUBA, som hvert år gratis hjælper ca. 3000 unge i alderen 14-35 år med at bearbejde senfølger efter en barndom med forældre med alkoholmisbrug.
I en undersøgelse foretaget blandt de unge, der går i TUBA, siger 46% af de adspurgte, at de ikke talte med nogen om deres forældres misbrug, da de var børn. Og de lange nedlukninger har ikke gjort det nemmere at være barn af forældre med misbrug.
”De unge har som børn lært at klare sig i en familie, hvor alkohol var vigtigere end dem, de overlevelsesmekanismer, der har været gode i familien, spænder ben for dem, når de som ung og voksen skal leve deres eget liv, når de skal studere, indgå i forhold og selv stifte familie. Nogle unge er desuden ramt af angst, depression og PTSD, og for 30% af de børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer eller stofmisbrug, er risikoen for selv at ende i misbrug forhøjet,” siger landsleder i TUBA, Henrik Appel.
Alligevel har denne gruppe unge i dag ikke ret til behandling.
En glemt gruppe af ’børn’
I maj i år meldte regeringen sin politiske aftale på børne- og socialområdet ud efter forhandlinger med aftaleparterne. Aftalen skal blandt andet være med til at sikre at udsatte børn får en tryg barndom, og når de bliver ældre, kommer godt ind i voksenlivet.
Den gruppe unge, som ikke længere er under 18, er stadig en overset gruppe.
”Vi vil gerne hjælpe børn, mens de er børn. Det skal vi endelig også blive ved med at gøre. Men vi må ikke glemme de børn, som på papiret ikke længere er børn, men som er ofre for den slagside, som alkohol har. Deres senfølger forsvinder ikke bare, fordi de fylder 18 år. Tværtimod så fortsætter de med at stikke hovedet frem, når de selv starter på studiet, når de får en kæreste eller når de selv skal stifte familie. Flere giver udtryk for, at de selv er bange for at blive forældre, for at gentage deres forældres mønstre. For hvad skal de ellers gøre, de har jo ikke set andet,” siger Henrik Appel.
”Når alkohol er en accepteret del af danskernes sociale samvær, så må og skal vi have øje på, at alkohol har en slagside. Og den slagside rammer børn, der ikke selv har valgt forældre, der drikker for meget. Forældrene skal have hjælp. MEN børnene skal også have hjælp, når de har brug for den,” siger Henrik Appel.
Alle børn under 18 har ret til rådgivning med eller uden forældres samtykke. Det er dog op til kommunerne, hvad de vil tilbyde af hjælp. Når en ung fylder 18, ophører den hjælp, som kommunen indtil da har tilbudt, hvis den unge ikke kan overgå til voksenafdelingen eller bliver bevilget efterværn. Er den unge fyldt 18 år, når behovet for behandling opstår, vil den unge ikke have et sikkerhedsnet i serviceloven. Her er det op til den unge selv at opsøge gratis tilbud, tilbud med egenbetaling, få henvisninger fra lægen eller søge en enkelbevilling til behandling.
Forældre med misbrugsproblemer har i dag ret til behandling indenfor 14 dage.
Fakta om Børn og unge, der er vokset op i hjem med misbrug
Sundhedsstyrelsen skønner at 122.000 børn og unge under 18 år lever i familier med alkoholmisbrug, det er ca. to børn per skoleklasse. 30 procent af dem har en forhøjet risiko for selv at ende i misbrug.
TUBA er en landsdækkende organisation, der tilbyder gratis terapi til børn og unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i familier med alkohol- og/eller stofproblemer. Børn, der vokser op i hjem med misbrug, oplever ofte fysisk og psykisk vold samt overgreb og selvmordstrusler fra far og mor. De plages af senfølger som PTSD, angst, depression og selvmordstanker og kommer typisk til TUBA, når det går op for dem, at livet ikke behøver at være så svært. TUBA har 34 afdelinger i fordelt i hele Danmark.
I 2020 var 3969 børn og unge i behandling i TUBA. Der er dags dato mere end 1000 på venteliste til at komme i behandling. Ifølge en undersøgelse blandt TUBAs børn og unge føler 73% af de adspurgte sig bedre rustet til job, uddannelse og skole efter et terapiforløb i TUBA. 91% har fået det bedre med sig selv, og 92% er blevet bedre til at håndtere deres problemer.
Fakta om børn og unges ret – lovgivning
Serviceloven §101:
Jf. Serviceloven § 101 har forældre en behandlingsgaranti på 14 dage, såfremt at de ønsker at modtage hjælpen, men når det kommer til børn, der vokser op i familie med alkoholproblemer eller stofmisbrug, så er det ikke helt så konkret – Børn og unge under 18. år har ret til at modtage rådgivning. Børnene har ikke nogen behandlingsgaranti, som forældrene har, dog gælder der et almindeligt ”hurtighedsprincip” jf. retssikkerhedslovens §3.
Serviceloven §11:
Ved Servicelovens §11 tilrettelægges en forebyggende indsats, som fx er terapi, gruppetilbud m.v., Her er det dog op til kommunerne, hvad de kan og vil tilbyde. Det kræver ikke, at der foreligger tilladelse fra forældremyndighedsindehaveren for, at barnet kan starte I terapi.
Serviceloven §56:
Hvis forældre alligevel modsætter sig behandling, men behovet vurderes, så er der hjemmel i servicelovens §56, der vil træde i kræft, som kan tilbyde barnet/den unge det samme som §11.
76: Efterværn:
Når barnet så fylder 18 år, ophører støtten, der er udstedt efter serviceloven §11, medmindre kommunen bevilger efterværn. Kommunen har altid pligt til at planlægge en ordentlig overgang til voksenlivet, men ofte vil det være voksenafdelingen, der så skal tage over. Det er ikke altid, at voksenafdelingen vurderer på samme måde som børneafdelingerne, men de kortlægger stadig behovet for støtte. Her vil de også se på behovet for støtte i andre systemer (”sektoransvarlighedsprincippet”) herunder uddannelses- og beskæftigelsessystemets støtte- og mentorordninger, lægelige tilbud mv. Men det er bestemt ikke udelukket, at støtte, der er ydet efter Servicelovens § 56, kan fortsætte efter det 18. år. Det kunne evt. være med hjemmel i servicelovens § 82a eller 82d – alt afhængig af situationen.
Er man fyldt 18 år, og behovet for behandling og støtte tilkommer, bliver det besværligt, for der vil man ikke have et sikkerhedsnet i serviceloven. Her er det op til den unge selv at opsøge gratis tilbud, tilbud med egenbetaling, få henvisninger fra lægen eller søge en enkelbevilling til behandling.