TUBA og Tubanu har i samarbejde modtaget midler fra VELUX FONDEN til et 1-årigt pilotprojekt. I et nyt fælles initiativ får unge i afslutningsfasen af deres terapiforløb nu mulighed for at få sparring og støtte fra en brobygger og tidligere ung i TUBA, baseret på det i forvejen veletablerede sociale fællesskab i Tubanu. Formålet er at udvikle en metode til at støtte og hjælpe de unge til at fastholde de positive forandringer, de har opnået i terapien samt brobygge til fællesskab i Tubanu. Projektet starter op i TUBA og Tubanu’s lokalafdelinger i Århus, Kolding og Slagelse til august.
At skabe varige psykologiske forandringer kræver hårdt arbejde. Derfor er de unges arbejde og proces langtfra slut, når forløbet i TUBA lakker mod enden. Det kan derfor være rart at have en at tale med, når man ikke længere har sin terapeut – en, som kender til de udfordringer, der kan opstå, når man er vokset op med forældre med misbrugsproblemer. Sådan et fællesskab findes i forvejen i frivilligforeningen Tubanu, som har eksisteret siden 2019.
”Mange unge spørger sig selv, hvad der skal ske efter TUBA og terapien, og det er det, vi forsøger at give et bud på med vores nye brobygningsprojekt,” siger Henrik Prien, der er faglig koordinator i TUBA Danmark og en del af projektgruppen tilknyttet indsatsen.
”Det kan være svært at opretholde og skabe nye vaner og tankemønstre alene, og det er vores håb, at et brobygningsprojekt kan være med til at fastholde nogle af de gode mønstre, som de unge har arbejdet med i terapien,” fortæller Henrik Prien.
I 2022 i en slutevaluering efter endt terapiforløb svarede 96% af de unge, at de fik den hjælp, de havde brug for – og det er netop dén positive forandring fra terapien, som TUBA og Tubanu’s nye brobygningsprojekt skal hjælpe med at fastholde via en frivillig peer-to-peer indsats og metode, hvor de unge hjælper hinanden.
Stærkere sammen
”Peer-to-peer er ikke terapi, men fordi de unge kommer med lignende bagage, vil der være stor forståelse for det usagte, og de vil i høj grad kunne relatere til hinanden. Tubanu har netop fokus på alt det udenom terapien – netværk, trivsel og et meningsfuldt hverdagsliv – som er vigtigt for at fastholde den gode forandring,” siger Lene Hyberts Berthelsen, der er projektmedarbejder i Tubanu og en del af projektgruppen bag den nye indsats.
Gennem peer-to-peer metoden, hvor mennesker, der er eller har været udsatte og sårbare, får de unge mulighed for at hjælpe og støtte hinanden ved at dele livserfaringer, som f.eks. at være vokset op i en familie ramt af misbrug, perspektiver fra terapien eller livet efter terapi.
”Som frivillig brobygger får man mulighed for at give sine erfaringer videre til andre, der er vokset op med forældre med misbrug, man bliver en del af et brobyggernetværk og ikke mindst mulighed for at styrke sin egen udviklingsrejse,” fortæller Lene Hyberts Berthelsen, der håber på stor opbakning til projektet.
”Det giver utrolig god mening at bygge bro mellem terapien i TUBA og fællesskabet i Tubanu. Ingen skal være eksperter her, men mange unge kan alligevel drage fordel af at tale med en, som ved, hvad man taler om, og hvad man kommer fra – og som måske også er et par skridt foran på den rejse. Tubanu står for alt det, vi ønsker for de unge videre i livet – nemlig at de unge fortsat udvikler på de kompetencer og værktøjer, som de har fået med sig og oparbejdet i det terapeutiske rum og videre til et trygt fællesskab,” siger Henrik Prien.
Pilotprojektet starter op i TUBA og Tubanu’s afdelinger i Århus, Kolding og Slagelse til august. Frivillige til projektet rekrutteres gennem Tubanu, og alle frivillige samt frivilligkoordinatorer får uddannelse og supervision undervejs.
Projektet er støttet med midler af VELUX FONDEN og løber frem til den 31. juli 2024.
Om Tubanu
Tubanu har eksisteret siden 2019, har ni lokalafdelinger fordelt i hele landet med ca. 300 medlemmer i alt. Den tiende lokalafdeling åbner til august på Bornholm.
Tubanu har fokus på alt det udenom terapien: netværk og trivsel samt et fedt og meningsfuldt hverdagsliv, hvor man aktivt kan bruge sine nyfundne ressourcer og kompetencer på en meningsfuld måde. Derudover bestræber Tubanu sig på at sprede viden om misbrugsproblematikkerne ud i samfundet.
Foreningen vandt fornyeligt prisen for Årets Initiativ ved Patient Awards 2023.
Om VELUX FONDEN
VELUX FONDEN er – tilsammen med VILLUM FONDEN – en almennyttig fond, der støtter forskning, miljø, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. I 2022 uddelte de to fonde tilsammen 1,3 mia. kroner. Begge fonde er stiftet af civilingeniør Villum Kann Rasmussen – grundlægger af bl.a. VELUX A/S og andre firmaer i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. VILLUM FONDEN er hovedaktionær i VKR Gruppen.
VELUX FONDEN blev stiftet i 1981 og bevilligede 311 mio. kroner i 2022 til bl.a. aktive ældre, øjen- og aldringsforskning samt humanvidenskabelige, kulturelle, sociale og miljømæssige formål for at fremme det danske demokratiske samfund på et oplyst, inkluderende og bæredygtigt grundlag.