Der er emner, der er svære at tale om. Ensomhed og en opvækst med forældre, der drikker, er to af dem. Det vil Patrick Cakirli og Martin Lærke Sørensen ændre på. Fra august til oktober går de gennem Danmark for at sætte fokus på ensomhed og samle ind til Ensomhed Danmarks Landsindsamling. I år støtter indsamlingen organisationen TUBA, der tilbyder terapi og rådgivning til børn og unge opvokset i familier med alkohol- og stofmisbrug.
Mandag d. 5. august i Kalundborg tager Patrick Cakirli og Martin Lærke Sørensen hul på den 2.000 kilometer lange gåtur Danmark rundt. Formålet er at sætte fokus på ensomhed og unge fra misbrugsramte familier.
”Vi gør det, fordi det er nødvendigt at stå sammen mod ensomhed, og om fællesskabets betydning, når livet gør ondt,” fortæller Patrick Cakirli.
Sidste år gik 18.000 mennesker med på ruten, da March mod Ensomhed indsamlede 230.000 kroner til Livslinien. Initiativet til at sætte fokus på ensomhed, tog Patrick Cakirli en dag i 2017. En dag satte han sig på Københavns Rådhusplads og delte følgende opslag på Facebook: ”Jeg er ensom, og jeg går igennem den sværeste periode i mit liv. Jeg vil sidde på trapperne foran Københavns Rådhus fra klokken 14 til 20…”
Siden da er det gået stærkt. Foreningen Ensomhed Danmark er blevet stiftet, og gåturen er nu blevet til en bevægelse mod ensomhed med en årlig landsindsamling. I år har foreningen med Patrick i spidsen valgt at støtte organisationen TUBA, der tilbyder gratis terapi og rådgivning til børn og unge, der er vokset op i misbrugsramte hjem.
Børn fra familier med misbrug går alene med deres problemer
”Afhængighed af alkohol- eller stoffer er desværre stadig et stort problem i mange familier. Det er skamfuldt, sårbart og komplekst. Derfor er jeg også glad for, at March mod Ensomhed vil hjælpe med at sætte fokus på netop det. Det er der rigtig mange børn og unge, der har brug for,” mener Kåre Skarsholm, der er landsleder i organisationen TUBA, som hvert år hjælper knap 3.000 børn og unge fra misbrugsramte hjem.
”Børn og unge går alene rundt i årevis, inden de får hjælp. Over halvdelen er over 25 år, når de henvender sig til os i TUBA, og det er til trods for, at de unge i gennemsnittet er omkring 11 år, når det går op for dem, at der er problemer derhjemme,” fortæller Kåre Skarsholm.
I Danmark vokser hvert 10. barn op med mindst én forælder med alvorlige misbrugsproblemer, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Tæt på halvdelen, der henvender sig til TUBA, angiver i en spørgeskemaundersøgelse, at de aldrig har talt med nogen om deres forældres misbrugsproblemer før.
”Det er meget skam forbundet med forældres misbrug. Derfor tøver mange med at række ud. Særligt de helt unge, som også er bange for hvilke konsekvenser det kan få at tale højt om det, der foregår derhjemme. Og det er jo forståeligt,” siger Kåre Skarsholm, og fortsætter:
”Derfor er jeg taknemmelig for, at March mod Ensomhed i år har valgt at støtte TUBA. Opmærksomheden og indsamlingen kommer uden tvivl til at gøre en forskel. På nuværende tidspunkt kan vi langt fra hjælpe alle dem, vi gerne vil, og som henvender sig til TUBA. Som nonprofitorganisation er vi begrænset af midler, vi får. Men hver gang nogen vælger at støtte os, betyder det, at vi får mulighed for at hjælpe flere unge,” siger Kåre Skarsholm.
Tabuer skal brydes i fællesskab
Kåre Skarsholm går med i marchen nogle af dagene, og han håber, at mange andre har lyst til at gå med.
”Jeg håber, at så mange som muligt har lyst til at gå med. Statistisk set kender de fleste af os jo nogen, der har haft misbrug inde på livet på den ene eller anden måde, og som har kæmpet med ensomhed i den forbindelse. Det er på tide, at vi får brudt tabuet,” lyder det fra Kåre Skarsholm.
Også Patrick og Martin opfordrer til at gå med i marchen. Det er netop hele ideen bag.
”Vi går kun, hvis vi får følgeskab. Det er hele formålet med marchen. At vi skal stå sammen om ensomhed. Vi skal ikke gå alene med det, som er svært, hvad end det er traumer fra ens opvækst, der har rod i ensomheden eller noget helt andet. Vi håber, at så mange som muligt har lyst til at gå med,” siger Martin Lærke Sørensen, der i år er blevet en del af marchen og Ensomhed Danmark sammen med Patrick Cakirli.
Marchen slutter d. 11. oktober i Esbjerg. Det er gratis at deltage. Hver aften vil der være fællesspisning og oplæg. Se ruten og læs mere om March mod Ensomhed på hjemmesiden: https://www.marchmodensomhed.dk/.