En barndom med alkohol og stoffer er ikke for børn. Et nyt samarbejde skal sikre, at unge i Gentofte Kommune kan få gratis hjælp til at bearbejde en opvækst præget af forældres misbrugsproblemer.
Det kan have store konsekvenser for et barn eller en ung at vokse op med forældre med rusmiddelafhængighed. Konsekvenser, der følger en langt ind i voksenlivet. Nu skal et samarbejde mellem Gentofte Kommune og TUBA sikre, at unge i Gentofte Kommune, der har haft misbrug tæt ind på livet, kan få hjælp.
”Vi har en vision om, at alle unge lever gode ungeliv, og derfor er det også en rigtig god nyhed, at vi nu har indgået et samarbejde med TUBA. Det betyder, at vi kan give et bedre tilbud til en særligt sårbar gruppe unge og voksne, som har brug for specialiseret hjælp,” siger Michael Fenger (K), som er borgmester i Gentofte Kommune.
Gratis terapi til børn og unge mellem 14 og 35 år
Samarbejdet med TUBA betyder, at kommunens unge mellem 14 og 35 år kan komme i individuel terapi eller gruppeterapi. Gentofte Kommune har købt sig til 41 pladser i TUBAs afdeling i København, hvor de unge også kan nyde godt af TUBAs andre tilbud som drop-in møder og det sociale fællesskab Tubanu.
Hos TUBA, som nu har afdelinger i 32 af landets kommuner, glæder man sig også over det nye samarbejde.
”Vi ved, at det kan have store konsekvenser at vokse op i et hjem med misbrug, og vi ved, at det gør en stor forskel for den enkelte at få hjælp til at håndtere følgerne. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi nu kan være med til at sikre, at unge i Gentofte kan få den hjælp, de har brug for,” siger Kåre Skarsholm, landsleder i TUBA Danmark.
En svær barndom kan spænde ben senere i livet
I Danmark vokser hvert 10. barn op med mindst én forælder, der drikker for meget. Det slog en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fast i 2023. Det betyder, at 109.000 børn lige nu lever i familier med alkoholmisbrug. Denne tidlige modgang kan spænde ben senere i livet.
En opvækst i en familie ramt af misbrugsproblemer fører ofte mange svære oplevelser med sig. Der er flere tilfælde af vold, seksuelle overgreb og selvmordsforsøg. Flere har problemer med angst, depression og selvskadende adfærd. De unge, der henvender sig til TUBA, har ofte det tilfælles, at de har oplevet at være ”bipersoner” i deres opvækst og har måttet tilpasse sig andre i en sådan grad, at det har fået negative konsekvenser for deres egen udvikling.
I mere end 25 år har TUBA hjulpet disse børn og unge med at bearbejde og håndtere deres senfølger – og med god effekt. 94% af unge, der har været i et terapeutisk forløb i TUBA i 2023, angiver, at de er blevet bedre til at håndtere deres problemer. 85% siger, at de har fået et mere positivt syn på fremtiden.
På landsplan er omkring 3.000 unge årligt i terapi i TUBA.