En uge med andre unge, der var vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug, blev en øjenåbner for Sandra. Følelsen af ensomhed, som havde vokset inde i hende, gled i baggrunden, da hun oplevede at passe ind i fællesskabet.
26-årige Sandra stod på venteliste til et forløb i TUBA, da hun meldte sig til TUBAs sommerhøjskole. Hun havde egentlig ikke lyst til at tage af sted, men efter en kærlig opfordring fra sin terapeut, besluttede hun sig alligevel for at give det en chance.
”Selvom jeg havde skønne mennesker i mit liv, følte jeg ikke, jeg havde nogen at læne mig op ad. Så sagde min terapeut ’hvis jeg var din mor, ville jeg ønske, du gjorde det her for dig selv’,” fortæller Sandra, som på trods af sin skepsis besluttede sig for at melde sig til sommerhøjskolen.
Og det kom hun ikke til at fortryde. Lige så snart, Sandra tjekkede ind på sommerhøjskolen sammen med 75 andre unge fra TUBA, blev hendes skepsis manet til jorden.
”Der var bare åbne arme fra alle. Jeg blev mødt rigtig positivt og med forståelse, og jeg fik en følelse af, at jeg ikke stod alene. At de greb mig,” fortæller Sandra.
Passede bare ind
For Sandra var det uvant at være sammen med andre unge, der også bar rundt på de oplevelser, der følger med, når man vokser op med forældre med misbrugsproblemer. Hun havde længe gået rundt med en voksende følelse af ensomhed, men den følelse gled i baggrunden på Sommerhøjskolen, hvor Sandra oplevede at føle sig mødt.
”Det var en øjenåbner, at der var andre, der kunne forstå, hvad jeg havde gennemgået. Det der med at snakke med nogen, jeg ikke kendte, men de forstod mig bare på et andet niveau. Det var fedt at føle sig set og hørt på den måde,” fortæller Sandra og fortsætter:
”For første gang i mit liv følte jeg, at jeg var en del af fællesskabet. At jeg kunne være mig selv. Jeg skulle ikke gøre noget specielt, jeg passede bare ind.”
Havde ikke lyst til at tage hjem
Da ugen lakkede mod enden, var Sandra fyldt op af nye oplevelser, indsigter og venskaber.
”Jeg er virkelig glad for, at jeg tog afsted, selvom jeg var lidt modvillig i starten. Sidst på ugen havde jeg slet ikke lyst til at tage hjem. Jeg græd faktisk hele vejen hjem,” fortæller Sandra grinende og uddyber, at hun var nervøs for at skulle tilbage til sin egen ensomhedsboble.
Men noget var forandret for Sandra, da hun kom hjem. Udover at hun havde fundet ud af, at der var andre, der havde det som hende, havde hun på Sommerhøjskolen også fundet en gruppe af nye venner. I dag skriver de sammen dagligt, og de mødes hver tredje måned til en weekend i sommerhus. ’En mini-højskole’, som Sandra beskriver det.
”Jeg er kommet væk fra ensomhedsfølelsen, og jeg ved, at jeg har mennesker, jeg kan række ud til, og som griber mig uanset hvad. Nogen, som forstår, hvad jeg snakker om, uden at jeg behøver at bruge store armbevægelser,” siger hun.
TUBA afholder Sommerhøjskole for 8. år i træk
Igen i år holder TUBA Sommerhøjskole for dem, der står på venteliste, går i terapi eller lige har afsluttet et forløb hos TUBA. Sommerhøjskolen finder sted fra d. 29. juli – 2. august 2024. Og til dem, der overvejer at tage af sted, har Sandra et klart budskab:
”Jeg vil helt klart anbefale at prøve det af. Man bliver ikke presset til at gøre noget, man ikke har lyst til, og der er ikke nogen følelser eller grænser, der er forkerte eller ikke bliver mødt. Og hvis man af en eller anden årsag ikke kan være i det, så kan man jo altid trække sig eller tage hjem,” siger hun.