TUBAs Skriveskole er for dig, som har lyst til at udvikle din skriveevner i et trygt rum.
Christina Thiemer, eventchef for forlaget Gyldendal, står sammen med Jeppe Berg Sandvej, psykoterapeut og regionsleder, for et seks måneders langt skriveskoleforløb, hvor rammerne er frie, begejstringen stor, og hvor arbejdet med teksterne bliver taget seriøst.
Du kan forvente et forløb med en masse tid til at arbejde med tekst, sprog og litteratur, både sammen med resten af holdet og for dig selv derhjemme. Der kommer også gæster fra branchen, forfattere og andre inspirationskilder på besøg. Derudover kommer du til at besøge forlaget Gyldendal til en workshop, hvor en eller flere professionelle redaktører vil være til stede og give feedback på dit arbejde.
Undervejs i forløbet på skriveskolen vil du blive stillet en række forskellige skriveopgaver, som du kan øve dig på, ligesom du også får lejlighed til – i dit eget tempo – at træne dig i at læse din tekst højt for andre, modtage feedback og høre deres reaktioner på det, du skriver.
På skriveskolen får du mulighed for at eksperimentere med fiktionens mange greb, genrer og forskellige temaer, men i sidste ende er det op til dig, hvad og hvordan du vil skrive. Målet er, at du får lært en masse og får en god oplevelse.
Forløbet afsluttes med samlet antologi over holdets tekster og en reception på forlaget Gyldendal.
Du kan se de seneste tre års udgivelser her:
NB: TUBAs Skriveskole er IKKE et terapeutisk tilbud. Du vil blive udfordret – kærligt. Samtidig vil vi dog gøre alt, hvad vi kan for, at forløbet bliver så trygt som muligt for alle deltagere – og vi vil altid stå til rådighed for en snak. Arbejdet med teksterne og det at lytte til andres tekster kan sætte gang i mange følelser. Det bliver der også plads til at tale om, og den del skal du også være forberedt på for at få det bedste ud af i et forløb i skriveskolen. Men har du behov for egentlig terapeutisk hjælp, vil vi opfordre dig til at søge terapi i TUBA eller andet lignende tilbud.
OPTAGELSESKRAV
Indsend en tekst på højest 7.500 anslag. Emnet er frit.
Der er plads til 10 deltagere på holdet. Modtager vi flere ansøgninger, vælger vi 10 på baggrund af litterær kvalitet.
Du får besked, om du har fået en plads senest d. 28. november.
PRAKTISK
TUBAs Skriveskole er et gratis tilbud til dig, der går eller har gået i TUBA.
Det strækker sig over ti søndage og en hverdag fordelt hen over seks måneder. Forløbet slutter i maj 2021 med forbehold for uforudsete forhold, der kan gøre det nødvendigt at lave ændringer. I så fald får du besked i så god tid som muligt. Hvis du bliver optaget og siger ja, forventer vi, at du prioriterer forløbet højt og deltager hver gang.
Skriveholdet mødes som regel i København i TUBAs lokaler på Vesterbrogade 69 1. sal. Hvis du kommer langvejs fra, kan du få dine transportudgifter refunderet. Vi mødes som regel søndage fra 12-17, vi sørger for te, kaffe, frugt og snacks.
Lyt til podcasten Man kan skrive om alt. Den følger i to afsnit TUBAs skriveskole.
OM SIDSTE ÅRS SKRIVESKOLE
På TUBAs skriveskole lærer unge deres stemme og følelsesliv bedre at kende. I skriveprocessen får de redskaber til at forvandle en opvækst, der ikke altid har været let, til litteratur, der kan gøre os alle sammen lidt klogere. Onsdag d. 14. september fejrede TUBAs Skriveskole årgang 21/22 deres antologi ved en reception på Gyldendal.
TUBAs Skriveskole er et længere forløb, hvor 10 unge mellem 18-35 år med tilknytning til organisationen TUBA får mulighed for at udvikle deres talent for at skrive. Skriveskolen er et samarbejde mellem forlaget Gyldendal og TUBA.
På TUBAs Skriveskole skriver de unge både om deres opvækst i hjem med misbrugsproblemer, men ikke udelukkende. Uanset viser skriveprocessen sig ofte som et værktøj, der har en positiv effekt, for ved at skrive bliver de unge bl.a. opmærksomme på deres stemmer, følelser og erindringer. Hvert hold har afsluttet med en antologi med smagsprøver på deres tekster.
”Mange TUBA-unge har brugt meget tid på ikke at fylde for meget eller på at spille en rolle, der passer ind i det system, man er i. De overtilpasser sig, og så er der ikke meget plads til at opdage, hvem man selv er, og hvad man kan,” siger Jeppe Bang Sandvej, psykoterapeut og regionsleder i TUBA. Han står i spidsen for skriveskolen sammen med Christina Thiemer, evenchef på forlaget Gyldendal.
Vrede som tema og drivkraft
”I teksten finder jeg et pusterum. Jeg bruger det at skrive som en måde at give afkald for mine følelser på. Skriveskolen, kombineret med et terapiforløb i TUBA, har hjulpet mig til at bryde de vægge ned, og det skjold jeg har følt, der har været mellem mig og verden på grund af min opvækst. På skriveskolen fik jeg hele tiden min fortid i hænderne, fordi jeg sad og arbejdede med den som tekst, men der kommer også ret hurtigt en distance til den gennem alle gentagelserne med at skrive og læse op, få feedback, skrive og læse op igen. På den måde forsvinder tabuet lidt,” forklarer Anna, der er en af de 10 unge, som i år har deltaget på skriveskolen.
I løbet af sæsonens skriveskole har hun sammen med de 9 øvrige på holdet arbejdet med vrede.
”Vrede er heller ikke en særlig accepteret følelse, hverken i samfundet, blandt venner og familie, men ikke desto mindre sundt at lære at give et udtryk. Det har hjulpet mig til at stå meget mere frem, være ærlig over for mig selv, og hvem jeg er som person – det jeg har dealet med og stadig dealer med – og accepteret den side af mig selv også. Jeg har udviklet mig meget på de seks måneder, også rent personligt, fordi jeg bare åbnede op i det rum som skriveskolen er – men også efterfølgende overfor de mennesker jeg har i min hverdag. Det var det, skriveskolen gjorde,” siger Anna.
Hvorfor har TUBAs unge et særligt talent?
En barndom og opvækst præget af misbrug har store konsekvenser for mange af de unge, der kommer i TUBA. De unge, der går i terapi i TUBA, beskriver, at de som børn vidste, om deres forældre var berusede alene ud fra lugten i opgangen eller lydstyrken på radioen, når de åbnede døren til deres hjem efter skole. Vi refererer ofte til disse børn som antennebørn, og det er præcis disse antenner, der viser sig som en kompetence i det skriftlige arbejde.
Hvis man spørger Christina Thiemer, er der tale om en særlig talentmasse hos TUBAs unge. ”Hele deres liv har de (red. TUBAs unge) trænet en muskel, der kan mærke, hvordan andre mennesker har det, og det er en gave i skriften,” siger Christina Thiemer.
”Deres opfattelsesevne er så ekstremt trænet, så uanset om de er dygtige til at skrive eller ej, har de en helt anden forudsætning for at kunne beskrive et rum og afkode mennesker på en helt anden måde.”
Udover at de unge på skriveholdet år efter år lærer litteraturens forskellige greb og teknikker, får de også anerkendelse, der ruster og klæder dem på i mange andre sammenhænge.
”Mit selvværd voksede under forløbet på skriveskolen. Jeg føler mig mere modig, og det har forplantet sig til mit arbejdsliv,” siger Anna, der er begyndt at skrive professionelt på et fagblad inden for hendes egen branche.